Napelem tisztítás

napelem-tisztitasa

Napelem tisztítás

A napelem felületének tisztasága nagy szerepet játszik a napelemek hatékonyságában. Egy koszos napelem (poros vagy havas) ugyanolyan körülmények között akár 50%-al kevesebb energiát is termelhet, mint egy tiszta.

Milyen időközönként érdemes tisztítani a napelemeket?

Amennyiben azt érzékeljük, hogy a teljesítmény az utóbbi időben csökkent vagy drasztikusan romlott, akkor mindenképpen érdemes megtisztítanunk a napelemeket. Amennyiben a napelem rendszerünkhöz data logger is van telepítve az majd jelzi nekünk ha a teljesítmény (általában 80% alá) csökken.

Mikor érdemes a napelem tisztítását kérni?

  • ha a napelemek dőlés szöge 25° alatti
  • ott ahol makacsabb szennyeződések rakódhatnak a napelem modulra (madár ürülék, por)
  • olyan területen ahol magas a légszennyezettség vagy kertvárosi övezetben ahol fával tüzelnek
  • csapadékmentes időszakban

Hogyan és mivel végezzük a napelem tisztítást?

Eső-, vagy por által okozott szennyeződést elég tiszta vízzel és slaggal lemosni. De mivel a napelemek általában az épületek tetején kerülnek elhelyezésre így ott körültekintőbben kell eljárnunk mint mondjuk a földi telepítésű modulok esetében. Amennyiben nem boldogulunk érdemes szakemberre bízni a műveletet. Ezek a cégek ugyanis speciális felszereléssel rendelkeznek és nem okoz nekik gondot a nagy magasság vagy az óriás felületű modulok tisztítása.

Előszeretettel alkalmazzák napelem tisztítása céljára például a Karcher iSolar 800 vízmeghajtású, két ellentétesen forgó kefefejjel ellátott készüléket. A kefe garantálj a napelemek felületének karcolásmentes tisztítását (csíkmentes ragyogás) ugyanis annak sörtéi nejlonból készülnek. A makacs szennyeződések eltávolítása céljából és a vízkőfoltok kialakulását meggátolandó erre a célra külön kifejlesztett tisztítószert alkalmaznak. A Karcher RM 99 egy ilyen nagy hatékonyságú, anyagkímélő és biológiailag lebomló tisztítószer.

Télen a felgyülemlett havat egy egyszerű seprűvel mi magunk is le tudjuk kotorni vagy egy hosszú nyelű felmosóval. Amennyiben madárürülék kerül a napelemre attól már nehezebben, dörzsöléssel fogunk tudni csak megszabadulni. A tisztítás során legjobb a desztillált víz, vagy speciális erre a célra készített napelem tisztító folyadékot használni. A túl kemény víz ugyanis a száradást követően vízkő foltokat hagy a napelem felületén, ami szintén csökkentheti annak teljesítményét.