Melyik a legjobb napelem rendszer 2019-ben?

Melyik a legjobb napelem rendszer 2019-ben?

Melyik a legjobb napelem modul?

Ezt a kérdést már sokan, sokszor feltették nekünk. Ma, 2019 nyár elején nem szeretnénk egyetlen gyártó napelem modulja mellett sem egyértelmű állást foglalni. Szinte havonta jelennek meg újabb, innovatívabb megoldások, olyanok is, amik később nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, és olyanok is, amik hamar alkalmazott megoldásokká válnak.

Pár évvel ezelőtt még a napelem keretének a színét sem lehetett megválasztani, ma már rendelkezésre állnak olyan technológiák, ami alapján toronyházak, tömbházak oldalát lehet befedni egyedi színű napelemekkel. Ugyanígy léteznek már áttetsző, úgynevezett üveg-üveg napelemek, vagy akár talajra telepített, akár autóval is járható modulok is.

Ezek mind hasznos dolgok lehetnek olyan környezetben, például műemlékeken, ahol hagyományos technológiával gyártott napelem az esztétika miatt nem szerelhető fel.

Ezeknek a napelemeknek egy hátrányuk van csak. Az áruk jóval drágább, mint a hagyományos moduloké, a teljesítményük viszont elmarad azoktól.

Smart napelem rendszer elemei

Létezik viszont egy már bejáratott technológia, az optimalizálóval szerelt Smart napelelem. Ezek már töb éve gyártott, forgalmazott technológiák, tehát mára már igen komoly tapasztalatok állnak rendelkezésre róluk. Rengeteg előnyük van a hagyományos napelemekkel szemben, hátrányuk viszont szinte semmi. Az a szinte semmi a magyar Uniós projekteknél jelentkezik. Általában úgy szerepelnek a pályázati kiírásokban a napelem rendszer, hogy meg van adva, hogy maximum mennyibe kerülhet a rendszer ára, de kW-os teljesítményre vetítve. Ez azért becsapós egy kicsit, mert például egy hagyományos 5 kW-os rendszer éves hozama 5 650 kWh, viszont ugyanez a hozam egy 5 kW-os optimalizálóval szerelt rendszernél már 6 664 kWh évente. Tehát ha az szerepel a pályázati kiírásban hogy a pályázott rendszer ára maximum 400 000 Ft/kW lehet, akkor ugyanannyi támogatást kap az a rendszer, amelyik 5 650 kWh áramot termel, mint az amelyik 6 664-et.

Hozamszámítási példák a hagyományos és az új rendszerre vetítve

kW Hagyományos Optimalizálóval szerelt Smart napelem
2380 Hagyományos Új technológia
3580 Hagyományos Új technológia
5650 Hagyományos Új technológia

 

A hagyományos napelem rendszerekkel ellentétben itt a napelemek külön-külön kapnak egy feszültség optimalizálót, ezáltal az egymással sorba kötött napelemek (aminek a szakmai neve sztring) állandóan ugyanazt a fix feszültséget adják le. Tehát ha egymással sorba kötünk 10 optimalizált napelemet, akkor a sztring feszültsége mindig ugyanaz az érték marad. Például olyan esetben van komoly jelentősége ennek, ha az adott sztringen egy napelem árnyékba kerül, vagy esetleg tönkremegy, elpiszkolódik, akkor a hagyományos napelem rendszernél ez az egész sztring teljesítményét lerontja, a Smart rendszernél pedig az optimalizálók miatt a napelem sztring dolgozik tovább ugyanazon a feszültség szinten, mivel az optimalizálók kommunikálnak egymással, és ilyen esetben megemelik a többi napelem feszültség szintjét. Tehát a lényegét tekintve ugyanaz a teljesítmény, de az optimalizált napelem rendszernél nagyságrendekkel kevesebb a veszteség, mint a hagyományosnál.

Hagyományos rendszer veszteség
Hagyományos rendszer veszteség
Smart rendszer veszteség
Smart rendszer veszteség

Költségeket tekintve ez a következőképpen néz ki.

Amennyiben havi 8 000 Ft. villanyszámlát szeretne napelemes rendszerrel kiváltani, akkor ez

  • hagyományos 2 kW-os napelemes rendszer esetén 1 039 622 Ft
  • Smart napelemes rendszer esetén 1 100 836 Ft.

Amennyiben havi 12 000 Ft. villanyszámlát szeretne napelemes rendszerrel kiváltani, akkor ez

  • hagyományos 3 kW-os napelemes rendszer esetén 1 382 014 Ft
  • Smart napelemes rendszer esetén 1 380 363 Ft.

Amennyiben havi 19 000 Ft. villanyszámlát szeretne napelemes rendszerrel kiváltani, akkor ez

  • hagyományos 5 kW-os napelemes rendszer esetén 2 073 275 Ft
  • Smart napelemes rendszer esetén 2 078 482 Ft

Látható tehát, hogy a Smart rendszer ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos, de jóval több előnnyel rendelkezik annál, igazi jövőbe mutató technológia.

A további előnyök között feltétlenül meg kell említeni, hogy amíg a hagyományos rendszereknél a monitorozás, internetes távfelügyelet maximum arra terjedhet ki, hogy mennyi az inverter pillanatnyi termelése, a sztringek pillanatnyi feszültsége, mik az inverter hibaüzenetei, addig a smart rendszereknél minden egyes napelem állapotáról online információ áll rendelkezésre.

Biztonsági szempontok szerint is jóval előre mutatóbb. Ismeretes, hogy áramszünet esetén az inverternek le kell kapcsolódnia a hálózatról. Ilyen esetben az optimalizálók is azonnal megszakítják az inverter és a napelemek közötti kapcsolatot, feszültség mentesítve ezzel az inverter és a napelemek közötti kábelszakaszt, ami egyébként a hagyományos rendszereknél feszültség alatt marad.

További előnyként el lehet mondani, hogy amennyiben az idő múlásával a napelemek teljesítménye csökken, addig a hagyományos rendszereknél mindig a leggyengébb napelem fogja meghatározni a rendszer teljesítményét, addig az optimalizáltnál ez a probléma nem áll fenn.

Az optimalizálóval szerelt modulok szerelésénél nem a hagyományos, bizonyos feszültségtartományon belül működő inverterre van szükség, hanem fix munkapontú inverterre. Ilyen inverter a SolarEdge, amelyik természetesen engedélyezett minden magyar áramszolgáltató hálózatán. A SolarEdge inverterek internetes távfelügyeletéhez nem kell külön internetkapcsolatot kiépíteni, ugyanis a gyártó egy olyan SIM kártyát ad hozzá, amelyik 12 évre biztosítja az internetkapcsolatot a központi szerverükkel.

 

Összegezve tehát, a legjobb napelemes rendszernek egyértelműen a SolarEdge inverterrel szerelt Smart napelemes rendszert tekintjük 2019-ben.

Példák árajánlatokra

Hagyományos rendszer Smart rendszer
2380kw-os hagyományos rendszer 2460kw-os Smart rendszer
3580kw-os hagyományos rendszer 3514kW-os Smart rendszer
5650kw-os hagyományos rendszer 5617kW-os Smart rendszer

 

Tekintse meg az általunk forgalmazott panelek árait: napelem rendszer ár.