Napelem telepítés tetőre

Napelem telepítés tetőre

A napelemek jellemzően telepíthetőek tetőre, de adódnak azért kivételes esetek is. Éppen ezért alaposan célszerű megfontolni, hogy az adott típusú tető képes-e befogadni a paneleket. Számos tényezőtől függ, hogy a telepítést milyen tetőn lehet elvégezni, ezáltal dönthetünk az alternatív lehetőségekről is.

Szempontok, amelyek meghatározóak a telepítés folyamán…

A legtöbben úgy gondolják, hogy a napelemeknek a tetőn van a helyük, ugyanakkor nem árt megvizsgálni a szerkezet statikai állapotát, a héjazat minőségét, a fedést, hiszen ezek meglehetősen lényeges szempontok.

Milyen tetőtípusok ideálisak a napelemek számára?

Az égetett cserép, a fémlemez, a lapostető, a zsindely és a betoncserép abszolút ideálisnak mondhatóak napelemek tekintetében. 17-28 négyzetméteres felület minimum szükséges a telepítéshez, ekkora területen körülbelül 10-15 napelem fér el kényelmesen. Ez a mennyiség képes biztosítani egy átlagos háztartás energiaellátását.

A tetőnek a napelemek súlyát is el kell bírnia, egy panel megközelítőleg 19-22 kg-ot nyom. Összesítve a terhelés akár 300 kg is lehet és még erre jön rá a tartószerkezet, illetve a többi alkatrész.

A tájolás is sokat számít, a déli bizonyulhat a legjobbnak, dőlésszögben pedig a 30-35 fok. Lapostetőkön a tartószerkezetnek kell megadnia a dőlésszöget, a balaszt súlyok pedig felelnek a szélterhelés kivédéséért. A tetőn fellelhető nyílászárókat, parabolaantennákat és kéményeket is fel kell térképezni, ugyanis ezek mind befolyással lehetnek a tartószerkezet stabilitására és pozícióba helyezésére. Jó, ha a tartószerkezet rozsdamentes acélból vagy alumíniumból van, mert ezek ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben.

A nap sugarainak merőlegesen kell esnie a panelekre, a rendszer így tud a leghatékonyabban működni. A lényeg, hogy a paneleket lehetőleg ne árnyékolja semmi.

Milyen típusú tetőkre nem lehet napelemeket tenni?

Görbült formákra, többsíkú tetőkre, manzárdtetőkre, nádra nem lehet napelemeket telepíteni, ilyenkor a földre kell kerülnie a rendszernek, persze csak, ha van elegendő hely a kertben.