Multiplus – a beépített akkumulátortöltővel rendelkező Inverter

Multiplus – a beépített akkumulátortöltővel rendelkező Inverter

Az inverterek a napelemes rendszerek elengedhetetlen részét képezik. Az az energia, amit a napelem termel, nem használható fel közvetlenül. Ahhoz, hogy működtetni tudjon bármely elektromos eszközt, amely a háztartásban használatos, előbb szükséges átalakítani az alacsony feszültségű egyenáramot olyanra, ami képes a műveletre. Gyakorlatilag annyi a feladata az inverternek, hogy az alacsony feszültségű egyenáramot, magasabb feszültségű változó árammá alakítsa.

Szigetüzemű napelemes rendszer akkor jöhet szóba, ha például egy olyan nyaraló áramellátását szeretnénk napelemmel megoldani, ami a településekhez képest távol esik. Ezeknél a rendszereknél a megtermelt egyenáram egy akkumulátorba kerül. Tehát, ha áramra van szükség, a hálózat ilyenkor ebből kapja a kellő mennyiséget, amit az inverter átalakít magasabb feszültségűvé.

A Victron Energy-nek van olyan invertere, ami rendelkezik beépített akkumulátortöltővel, ez a MultiPlus-II. A márka által forgalmazott típus neve utal arra, hogy a rendszer megannyi funkcióval rendelkezik, például külső áramátalakításra is képes. Ugyanúgy, mint a MultiGrid-nek van beépített szigetellenőrzője, ezért is hívták régen MultiGrid II-nek, de ma már MultiPlus II néven rendelhetjük meg.

Ejtsünk néhány szót a MultiPlus II tulajdonságairól

A MultiPlus II egy olyan inverter-töltő kombináció, amely lehetővé teszi az akkumulátorok töltését a hálózati áramból, valamint a napelemekből vagy a generátorból származó energiával. Emellett az inverter segítségével a DC áramot váltóárammá alakíthatja, amelyet a készülékek használhatnak. A MultiPlus II inverter további előnye, hogy a Victron Energy Venus OS operációs rendszerét használja, amely lehetővé teszi a távoli vezérlést és a felügyeletet.

A MultiPlus II megakadályozza, hogy túlterhelődjenek a limitált kapacitású áramforrások, akár egy generátorról vagy parti áramcsatlakozásról van szó. Amikor szükséges önmagától csökken a teleptöltés, ha ez a tulajdonság nem lenne, ekkor jönne létre a túlterhelés.

Amennyiben hiba keletkezik a rendszerben, az inverter felszólítás nélkül is működésbe lép, például, ha a generátor valamilyen oknál fogva lecsatlakozik.

Egy ilyen folyamat észrevétlenül zajlik le az ember számára, húsz milliszekundum sem kell hozzá. Lényegében annyira rövid ez az idő, hogy az elektromos berendezések,- mint például a televízió vagy a laptop- sem érzékel belőle semmit.

A MultiPlus II inverternek számos alkalmazási területe van, például a hajózás, a lakóautók, a telekommunikációs berendezések, az off-grid házak és az ipari alkalmazások. A készülék számos modellje áll rendelkezésre, amelyek különböző teljesítményt és funkciókat kínálnak, így lehetőség van a legmegfelelőbb modell kiválasztására a konkrét alkalmazásnak megfelelően.