Miért fontos a folyamatos áramellátás?

Miért fontos a folyamatos áramellátás?

A 20 század talán legjelentősebb előrelépései a technológiákban voltak, az élet minden területén sikerült a korábbi eszközöknél hatékonyabbakat, a korábbi módszereknél jobbakat alkotni. Gondoljunk csak bele, hogy a táviratozástól eljutottunk az email küldésig (az első elektronikus levelet Ray Tomlinson küldte 1971-ben), a Morse kódtól eljutottunk a telefonhívásokig.

És a tendencia folytatódott a 21. században, a fejlődés üteme pedig még csak nem is konstans, egyre gyorsabban fejlődik körülöttünk a világ. Az analóg eszközöket leváltották a digitálisok, a digitalizáció az egyik legsarkalatosabb pontja a ma korának. Már nem elégszünk meg a telefonhívásokkal, videókonferencia beszélgetéseket tartunk olyan természetességgel, mint ha csak egy reggeli kávét főztünk volna le.

A fejlett technika hátulütője

A technológiai fejlődés azonban nincs ingyen: a számítógépek, okos eszközök, ipari berendezések mind-mind energiát igényelnek, amit szinte minden esetben elektromos áram formájában vesznek fel. Számos rendszer, amely nélkül elképzelhetetlen lenne ma már egy hétköznap, mint például a banki szolgáltatások, közvilágítás, orvosi szektor (gondoljunk csak bele, hogy egy ultrahang vizsgálat elvégzése sem lehetséges áram nélkül, egy műtét közbeni áramkimaradás pedig egyenesen katasztrofális kimenetellel bírna) folyamatos áramellátás nélkül használhatatlan. Az elektromos hálózat folyamatos rendelkezésre állásának fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Szerencsére az emberi leleményesség mindenre talál megoldást. Aggregátorokkal, generátorokkal ideiglenesen biztosítani lehet a kórházi folyamatos áramellátást, a hálózati leterheltséget kielégítő energiaforrást a nukleáris erőművek szintjén is szabályozni lehet. Az új, alternatív energiaforrásoknál, mint amilyen a napelem rendszer is szintén megoldható, hogy akkor is folyamatosan igénybe vehető legyen a rendszer, amikor nem süt a Nap. Erről korábbi cikkünkben írtunk.