Napelem és a divat kapcsolata

Jayan Thomas

Napelem és a divat kapcsolata

Jayan Thomas neve nem biztos, hogy sok ember számára mond is valamit, pedig ő az a nanotechnológiára specializálódott tudós aki az UCF-en (University of Central Florida) vezeti azt a kutatást, amelynek célja, hogy olyan ruhaanyagot hozzanak létre, amely összegyűjti és tárolja is a napenergiát, miközben a viselője azt magán hordja.

A divattal ily módon összekapcsolódó technológiai újítás ötletét a Vissza a jövőbe című film második része szolgáltatta azon belül is az önbefűző cipő gondolata. Ezen keresztül jutottak el az UCF csapata, hogy olyan ruhát kezdjenek tervezni, ami egyszerre termeli és tárolja is az elektromos áramot.

A munka során réz szalagokból igyekeztek könnyű, vékony, flexibilis anyagot készíteni és egy négyzet alakú szövetre rögzíteni, melynek egyik oldalán a napelem cellák, míg a másikon a termelt energiát tároló eszközök kaptak helyet. Az így elkészült anyagot kabátokra, pulóverekre és gyakorlatilag bármilyen ruhadarabra rá lehet illeszteni.

És mindez mire használható?

Gondoljunk bele mekkora segítséget jelenthet a hétköznapok során vagy éppenséggel egy túra alkalmával, ha energiát tudunk termelni, amellyel feltölthetjük az egészségünkért felelős eszközünket vagy például mobiltelefonunkat. De egy ilyen ruha jó szolgálatot tehet expedíciók vagy katonai műveletek alkalmával is és lehetőséget biztosíthat kiváltani több kilónyi technikai felszerelés cipelését.

Ha kitekintünk és körbenézünk a divat világában, akkor láthatjuk van néhány férfi és női ruha webáruház, amely kínál olyan termékeket, melyek valamilyen módon köthetők a napelemes technológiához. Itt érdemes megemlíteni Ralph Lauren nevét, aki piacra dobta saját márkás RLX napelemes hátizsákját. Aki pedig nem kifejezetten járatos a divat világában még annak is mondhat valamit a Tommy Hilfiger név. Az általuk készített napelemes dzsekik képei pedig itt tekinthetők meg.

Tommy Hilfiger launches solar power jackets
Tommy Hilfiger launches solar power jackets