Jogosulatlan adókedvezmény a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

Jogosulatlan adókedvezmény a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján a legtöbb jogosulatlan adókedvezmény-igénybevétele a napelemes rendszerekkel kapcsolatban történik. Legyen tisztában a helyes jogalkalmazással és olvassa el a NAV weboldalán található a kedvezménnyel kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokról szóló írásukat.

Az adókedvezményt csak bizonyos feltételekkel az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások vagy felújítások után lehet igénybe venni a társasági adóból, az üzembe helyezés utáni adóévben – vagy a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azutáni öt adóévben. Ehhez nem kell se bejelentést se kérelmet benyújtani a NAV-hoz, de az érvényesítésnek számos feltétele van, így például az igazolt energiahatékonysági cél.

A NAV vizsgálata szerint az adózók a főbb pontokkal általában tisztában vannak, ugyanakkor rendszeresen előfordul, hogy egyes fogalmakat, mint például az elszámolható vagy nem elszámolható költségek, nem megfelelően értelmeznek, illetve alkalmaznak. Például nem elszámolható költségként, vagyis nem jogosít kedvezményre a megújuló energiaforrásból villamos energiát termelő berendezés beruházási költsége.

A teljes cikk elolvasható a következő link alatt: Nem minden energiahatékonysági beruházáshoz társul adókedvezmény