Miből készül a napelem hátlapja?

Napelem panel felépítése

Miből készül a napelem hátlapja?

A napelem legfontosabb eleme az a cella, ami képes a fényt elektromos árammá alakítani. Ahhoz, hogy ennek élettartama minél hosszabb legyen, meg kell védeni a különféle időjárási viszonyoktól. Ezt a célt szolgálja az előlap, illetve a hátlap, ami fényáteresztő. Jellemzően speciális üvegből van az előlap, a vékony rétegű napelemeknél a hátlap is lehet ilyen, viszont napjainkban bizonyos típusúaknál műanyag hátlapot alkalmaznak, amihez alumínium keretet is tesznek. A hátlapok nagyban meghatározzák a tartósságot.

A hátlapokat olyan szendvicslemezek alkotják, amelyek 150-500 mikrométer vastagságúak, nem mellesleg 3-4 réteg is kell belőlük. Alap esetben a felépítésük két anyagból történik. Az egyik a műanyag palackok alapanyaga a PET, ami felel a szilárdságért és a szigetelésért, a másik pedig olyan fluoropolimer rétegezés, ami védelmet nyújt a nedvesség és az UV sugárzás ellen.

A kristályos modulok PVF/PET/PVF szendvicsből állnak, egyes típusúak hátlapját még rézzel vagy alumíniummal is rétegezik, amelyek hatásosak a vízpára ellen. A flouropolimer rétegek fejlesztésében nagy szerepe van a polikarbonátoknak, más néven plexiknek, amelyből napjainkban számtalan dolgot készítenek, ma már például poháralátét gyártásához is felhasználják.

Mivel a napelemekben nincs mozgó alkatrész, ezért a hibák leginkább azoknál a forrasztásoknál keletkezhetnek, ami a cellákat köti össze, valamint a laminálás is megadhatja magát. Lamináló fóliák előre és hátra egyaránt kerülhetnek, feladatuk, hogy a cellákban található összeköttetéseket összefogják.

Ha szeretne többet megtudni egy napelemes rendszer felépítéséről ajánljuk figyelmébe a következő bejegyzésünket: Hogyan épül fel egy napelemes rendszer?