Hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése

halozatra-taplalo

Hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése

A napelemes rendszer felépítése kapcsán a napenergia-hasznosítás egyik leggazdaságosabb módja a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer. Mivel a napelem rendszer pillanatnyi termelése szinte bizonyosan nem esik egybe a pillanatnyi fogyasztással, így vagy termelési többlet, vagy hiány keletkezik. Amennyiben a rendszer többet termel, mint a fogyasztás, a többlet energia a közcélú hálózatba folyik be, de ha a rendszer termelése kevesebb (pl éjszaka), a szükséges energiát a fogyasztók a hálózatból pótolják. Elmondható, hogy átlagos fogyasztás esetén a teljes éves villanyszámla fedezhető ilyen napelemes rendszerrel.

Hálózatra tápláló napelem rendszer felépítése
Hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése

A napelem rendszer felépítése illetve főbb részei:

  • tartó konzol
  • napelem
  • inverter
  • ac/dc védelem
  • ad-vesz mérő

A legfontosabb komponens a napelem

Legtöbbször a háztetőre kerül felszerelésre. Ott ahol nem áll rendelkezésre kellő tetőfelület, függőleges falra vagy a talajszintre történő elhelyezés is megoldható. Náluk a napelemekre biztosított 25 év garancia nem üres frázis, ráadásul a gyártóval kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően vállalatunk szinte kínai áron tudja biztosítani a prémium minőségű modulokat.

napelemek kiosztását, a mezők tervezését, valamint a napelem mezők méretezését egy speciális szoftver segítségével végezzük. A hálózatra tápláló napelem rendszerekhez a legáltalánosabban használt modulok a 250 W teljesítményű panelek. 1 kW névleges teljesítményű fotovillamos rendszerhez kb. 7 m2 szabad, árnyékmentes, lehetőleg déli tájolású tetőfelület szükséges.

Tartókonzol

Az alumínium alapanyagból készült tartókonzolt leggyakrabban az ingatlanok tetejére rakjuk, vagy a földbe un, napkövető állványokat helyezünk el. A megfelelő méretezésben segítenek különböző szoftverek is, amelyek kizárják a hiba lehetőségét.

Inverter

Fronious inverterA következő lényeges komponens az inverter, amely a napelem mezők által termelt egyenáramot, hálózati szinkronos váltóárammá alakítja, továbbá hálózati áramszünet esetén azonnal lekapcsolja a naperőművet az elosztó vezetékről majd az áramszünetet követően automatikusan újra bekapcsolja a napelemeket, valamint a megfelelő kiegészítők hozzákapcsolásával követhetővé válik a napelem rendszerek termelési adatai. A vállalkozásunk kizárólag olyan invertereket értékesít, amelyeket a hazai villamos energiaszolgáltatók is maradéktalanul elfogadnak.

AC/DC védelem

AC/DC védelemNapelemes rendszerhez AC/DC védelemre (túlfeszültség elleni védelemre) is szükség van, hogy biztosítani lehessen a berendezések elvárt élettartamát. Minden esetben célszerű olyan típust választani melyet minden áramszolgáltató elfogad.

Ad-vesz mérőóra

Ad vesz mérőóraAz ad-vesz mérő szolgál arra, hogy mérje a hálózatból elfogyasztott és a hálózatba betáplált áram mennyiségét, vagyis a hatásos teljesítményt. A szolgáltató a villanyszámlánkon a különbözetet általában éves elszámolás során írja jóvá.