Napelemes rendszer felépítése

napelemes rendszer felépítése

Napelemes rendszer felépítése

Az első igen lényeges komponens maga a napelem

A napelem a rendszer nagyon fontos, talán az egész napelemes rendszer legfontosabb összetevője. Vállalatunk jellemzően az amerikai gyártmányú Americo Solar vagy az Osztrák gyártmányú Kioto napelemeit használja, amelyek a piac prémium kategóriás napelemei.

A gyárral természetesen közvetlen szállítói szerződésünk van, alapelveink egyike, hogy a napelemes rendszer szinte minden elemét közvetlenül a gyártóktól szerezzük be. Ez nem csak azért fontos, mert így kedvezőbb az árunk, hanem ami még fontosabb, hogy a gyártótól közvetlenül is tudunk tájékozódni az aktuális fejlesztésekről. Ezekről a napelemekről csak jót tudunk mondani, masszív felépítésű, kiváló teljesítmény mutatójú napelemek. Minden napelem egyedi sorozatszámú, tehát mindegyik gyártási körülményeit akár 20-30 év távlatából nyomon lehet követni. A gyártás közben minden napelemet folyamatosan ellenőriznek, valamint a gyártás utolsó lépésében az érintett napelem teljesítményét is.

Természetesen csak pozitív tolerancia a megengedett, tehát a gyár csak olyan napelemet ad ki, amely laboratóriumi körülmények között igazoltan többet termel, mint a névleges teljesítménye. Amit azért érdemes megemlíteni, hogy a napelemek kiosztását, a napelem mezők tervezését szoftveresen végezzük, mely szoftver segít nem csak a mezők méretezésében, de a kábelezésben, a szükséges csatlakozók meghatározásában, valamint az inverter kiválasztásában is.

A második nagyon fontos összetevő a tartókonzol

Ez a tartókonzol a legtöbb esetben a háztetőre kerül felszerelésre, előfordul azonban, hogy földre helyezett fix állványokat, vagy ún. napkövető állványokat használunk. Az általunk használt alumínium tartókonzolok a szintén prémium minőségű német Schletter konzolok és rögzítő elemek. A napelemes rendszer tartószerkezetének méretezése, anyagkigyűjtése szintén számítógépes célszoftver segítségével történik, mely szoftver még az esetleges tervezési hiányosságokra is figyelmeztet, szinte kizárva ezzel az emberi tervezési hibákat.

A Schletter-ről annyit érdemes elmondani, hogy általánosan elfogadott vélemény szerint a legjobb napelem tartókonzol gyártó, nagyon komoly múlttal rendelkező német vállalat. Mindenféle tetőhöz, mindenféle napelem rögzítéséhez tudnak abszolút prémium minőségű megoldást. A Schletter-rel szintén közvetlen szerződésünk van.

A harmadik egység az inverter

Az inverter fő feladata, hogy a napelem mezők által termelt egyenáramot hálózati szinkronos váltóárammá alakítsa. Vállalatunk a csúcsminőségű osztrák Fronius, invertereit forgalmazza elsősorban, melyeket a hazai áramszolgáltatók is maradéktalanul elfogadnak. Talán említeni sem kell, de az inverter kiválasztása is számítógépes segítséggel történik. Az inverter még egyéb feladatokat is ellát, például hálózati áramkimaradás esetén maradéktalanul lekapcsolja a naperőművet az elosztói vezetékről, majd az áramszünet végén automatikusan újra termelésbe állítja a napelemeket. Az inverterhez olyan hasznos kiegészítő elemek kapcsolhatók, amelyek segítségével távoli hozzáféréssel, internet, wi-fi, vagy bluetooth kapcsolaton keresztül nyomon követhetőek a napelemes rendszer termelési adatai. Vállalatunk a Fronius szerződött szerviz partnere, munkatársaink folyamatosan vesznek részt ausztriai továbbképzéseken, ezáltal rendkívül mély tudásra tesznek szert.

Negyedik a kábelezés

Ez is fontos szempont egy rendszer felépítésében, hiszen ezek továbbítják mind az egyenáramot a napelemtől az inverter felé, mind az inverter és a lakás energiahálózata közötti kapcsolatot ezek biztosítják. Cégünk közvetlenül a német Lapp Kabel gyártól szerzi be a kiváló minőségű tűz- és UV álló kábeleket, természetesen gyártói szerződés alapján.

A legtöbb napelemen lévő csatlakozó a svájci Multi-Contact gyártó MC 4 jelű csatlakozójával kompatibilis. A Multi-Contact csatlakozói ma de facto szabványosak, ez azt jelenti, hogy a legtöbb gyártó ezzel kompatibilis csatlakozókat használ. Vigyázat, nagyon sok az ócska minőségű kínai MC 4 csatlakozó, ezek nem minden esetben használhatóak, mivel a gyár nem minden gyártóét fogadja el kompatibilisként. A gyártó szavatol a csatlakozó vízmentes zárásáért, de csak olyanokért, amelyet ő maga jóváhagyott. Tehát ha egy napelem a csatlakozási pontnál beázik, ezáltal sérül, a Multi-Contact csak abban az esetben vállalja a felelősséget, ha olyan gyártó csatlakozóját használták, amelyet ő előzetesen jóváhagyott. Vállalatunk természetesen az eredeti svájci csatlakozókkal dolgozik csak.

A témához kapcsolódó további bejegyzések: