Napelemes rendszer felépítése

napelemes rendszer felépítése

Napelemes rendszer felépítése

Az első igen lényeges komponens maga a napelem

A napelemes rendszer felépítése szempontjából kiemelkedően fontos szerep jut a napelemnek, talán az egész napelemes rendszer egyik legfontosabb összetevője. Vállalatunk jellemzően az amerikai gyártmányú Americo Solar vagy az Osztrák gyártmányú Kioto napelemeit használja, amelyek a piac prémium kategóriás napelemei.

A gyárral természetesen közvetlen szállítói szerződésünk van, alapelveink egyike, hogy a napelemes rendszer szinte minden elemét közvetlenül a gyártóktól szerezzük be. Ez nem csak azért fontos, mert így kedvezőbb az árunk, hanem ami még fontosabb, hogy a gyártótól közvetlenül is tudunk tájékozódni az aktuális fejlesztésekről. Ezekről a napelemekről csak jót tudunk mondani, masszív felépítésű, kiváló teljesítmény mutatójú napelemek. Minden napelem egyedi sorozatszámú, tehát mindegyik gyártási körülményeit akár 20-30 év távlatából nyomon lehet követni. A gyártás közben minden napelemet folyamatosan ellenőriznek, valamint a gyártás utolsó lépésében az érintett napelem teljesítményét is.

Természetesen csak pozitív tolerancia a megengedett, tehát a gyár csak olyan napelemet ad ki, amely laboratóriumi körülmények között igazoltan többet termel, mint a névleges teljesítménye. Amit azért érdemes megemlíteni, hogy a napelemek kiosztását, a napelem mezők tervezését szoftveresen végezzük, mely szoftver segít nem csak a mezők méretezésében, de a kábelezésben, a szükséges csatlakozók meghatározásában, valamint az inverter kiválasztásában is.

Napelem panel felépítése
Napelem panel felépítése

A második nagyon fontos összetevő a tartókonzol

Ez a tartókonzol a legtöbb esetben a háztetőre kerül felszerelésre, előfordul azonban, hogy földre helyezett fix állványokat, vagy ún. napkövető állványokat használunk. Az általunk használt alumínium tartókonzolok a szintén prémium minőségű német Schletter konzolok és rögzítő elemek. A napelemes rendszer tartószerkezetének méretezése, anyagkigyűjtése szintén számítógépes célszoftver segítségével történik, mely szoftver még az esetleges tervezési hiányosságokra is figyelmeztet, szinte kizárva ezzel az emberi tervezési hibákat.

A Schletter-ről annyit érdemes elmondani, hogy általánosan elfogadott vélemény szerint a legjobb napelem tartókonzol gyártó, nagyon komoly múlttal rendelkező német vállalat. Mindenféle tetőhöz, mindenféle napelem rögzítéséhez tudnak abszolút prémium minőségű megoldást. A Schletter-rel szintén közvetlen szerződésünk van.

Napelemszerelés
Napelemszerelés

A harmadik egység az inverter

Az inverter fő feladata, hogy a napelem mezők által termelt egyenáramot hálózati szinkronos váltóárammá alakítsa. Vállalatunk a csúcsminőségű osztrák Fronius, invertereit forgalmazza elsősorban, melyeket a hazai áramszolgáltatók is maradéktalanul elfogadnak. Talán említeni sem kell, de az inverter kiválasztása is számítógépes segítséggel történik. Az inverter még egyéb feladatokat is ellát, például hálózati áramkimaradás esetén maradéktalanul lekapcsolja a naperőművet az elosztói vezetékről, majd az áramszünet végén automatikusan újra termelésbe állítja a napelemeket. Az inverterhez olyan hasznos kiegészítő elemek kapcsolhatók, amelyek segítségével távoli hozzáféréssel, internet, wi-fi, vagy bluetooth kapcsolaton keresztül nyomon követhetőek a napelemes rendszer termelési adatai. Vállalatunk a Fronius szerződött szerviz partnere, munkatársaink folyamatosan vesznek részt ausztriai továbbképzéseken, ezáltal rendkívül mély tudásra tesznek szert.

SolarEdge inverter
SolarEdge inverter

Negyedik a kábelezés

Ez is fontos szempont egy rendszer felépítésében, hiszen ezek továbbítják mind az egyenáramot a napelemtől az inverter felé, mind az inverter és a lakás energiahálózata közötti kapcsolatot ezek biztosítják. Cégünk közvetlenül a német Lapp Kabel gyártól szerzi be a kiváló minőségű tűz- és UV álló kábeleket, természetesen gyártói szerződés alapján.

A legtöbb napelemen lévő csatlakozó a svájci Multi-Contact gyártó MC 4 jelű csatlakozójával kompatibilis. A Multi-Contact csatlakozói ma de facto szabványosak, ez azt jelenti, hogy a legtöbb gyártó ezzel kompatibilis csatlakozókat használ. Vigyázat, nagyon sok az ócska minőségű kínai MC 4 csatlakozó, ezek nem minden esetben használhatóak, mivel a gyár nem minden gyártóét fogadja el kompatibilisként. A gyártó szavatol a csatlakozó vízmentes zárásáért, de csak olyanokért, amelyet ő maga jóváhagyott. Tehát ha egy napelem a csatlakozási pontnál beázik, ezáltal sérül, a Multi-Contact csak abban az esetben vállalja a felelősséget, ha olyan gyártó csatlakozóját használták, amelyet ő előzetesen jóváhagyott. Vállalatunk természetesen az eredeti svájci csatlakozókkal dolgozik csak.

Napelemes rendszer felépítése (GYIK)

 1. Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?
  A megtérülési idő számos tényezőtől függ, beleértve a rendszer méretét, a helyi napsütéses órák számát, az energiaköltségeket és az elérhető támogatásokat. Általánosságban 7-12 év között mozog, de ez változhat.
 2. Milyen karbantartást igényel egy napelemes rendszer?
  A napelemes rendszerek viszonylag kevés karbantartást igényelnek. Ajánlott azonban évente legalább egyszer ellenőrizni a rendszert por, levél és egyéb szennyeződések eltávolítására, valamint ellenőrizni az összekötéseket és az inverter működését.
 3. Hogyan hat a hőmérséklet a napelemek teljesítményére?
  A napelemek teljesítménye csökkenhet extrém hőmérsékletek esetén. A legtöbb napelem a standard teszt körülmények közötti (25°C) hőmérséklet felett kezd teljesítményt veszíteni.
 4. Milyen hatással van a napelemes rendszer az ingatlan értékére?
  A napelemes rendszerek általában növelik az ingatlanok értékét, mivel hosszú távon csökkentik az energiaköltségeket és növelik az ingatlanok vonzerejét a piacon.
 5. Mi történik a napelemes rendszerrel áramszünet esetén?
  A legtöbb hálózatra kapcsolt napelemes rendszer biztonsági okokból leáll áramszünet esetén, hacsak nincs telepítve olyan rendszer, mint a visszatáplálás elleni védelem, amely lehetővé teszi a független működést.
 6. Milyen engedélyekre van szükség a napelemes rendszer telepítéséhez?
  Az engedélyeztetési folyamat helyi szabályozásoktól függ. Általában szükség van építési engedélyre, és néha a helyi energiaügyi hivatallal is egyeztetni kell.
 7. Lehetőség van-e napelemes rendszert telepíteni bérelt ingatlanra?
  Igen, de ehhez a tulajdonos beleegyezése szükséges. Néhány országban külön programok is támogatják a bérlők és a tulajdonosok közötti együttműködést a napelemek telepítésében.
 8. Mennyire hatékonyak a napelemek felhős vagy esős napokon?
  A napelemek csökkentett teljesítménnyel működnek borult időjárás esetén, de továbbra is képesek energia termelésére, habár ez jelentősen alacsonyabb lesz, mint napos időben.
 9. Hogyan befolyásolja a napelemek elhelyezkedése és dőlésszöge a teljesítményt?
  Az optimális elhelyezkedés és dőlésszög növeli a napelemek által fogott napfény mennyiségét, így javítva a rendszer teljesítményét. Ez általában a helyi földrajzi adottságokhoz igazodik, például az Egyenlítőhöz közelebbi területeken más szögek lehetnek ideálisak, mint az északibb vagy délibb régiókban.
 10. Milyen típusú napelemek állnak rendelkezésre, és melyik a legjobb választás a különböző alkalmazásokhoz?
  A piac jelenleg három fő típusú napelemet kínál: monokristályos, polikristályos (multikristályos), és vékonyfilm. A monokristályos napelemek általában a legmagasabb hatékonyságot nyújtják, de drágábbak. A polikristályos napelemek olcsóbbak, de alacsonyabb a hatékonyságuk. A vékonyfilm napelemek rugalmasak és kevésbé érzékenyek a magas hőmérsékletre, de hatékonyságuk a legalacsonyabb. Az ideális választás az adott helyzet energiaigényeitől, a rendelkezésre álló hely méretétől, és a költségvetéstől függ.

A témához kapcsolódó további bejegyzések: