Hogyan készítsünk napelemet házilag?

Hogyan készítsünk napelemet házilag?

A napelem nem összetévesztendő a napkollektorral, ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy mind a kettőnek ugyanaz a funkciója. A napelem fő feladata, hogy a napsugárzás hatására elektromos áramot termeljen, a napkollektornak pedig, hogy meleg levegőt, vagy meleg vizet állítson elő.

Mi kell hozzá?

Vannak olyan összetevők, amelyeket lehetetlen házilag előállítani. Ilyenek például a napelem cellák. Ezeket lehetőségünk van könnyen és gyorsan beszerezni az Internet segítségével az erre szakosodott webshopokon keresztül, de ha kedvezőbb áron szeretnénk hozzájutni a panelekhez és van időnk kivárni a távol-keletről is megrendelhetjük őket méghozzá többféle méretben. A szereléshez szükséges egyéb szerszámokat (pl. csípőfogó, stb.) szintén könnyű beszerezni egy műszaki webshopon keresztül.

Milyen főbb mozzanatok adják az otthoni rendszer összeállítását?

Az első lépésben a cellákat kell sorba kapcsolni, ezáltal érhető el a rendszer megfelelő feszültsége. A kivitelezés gyakorlatilag egy sima forrasztással könnyen megvalósítható. A panelek összekapcsoláshoz szükség lesz az úgynevezett TAB-okra, vagy összekötő réz vezetékekre. A megfelelő áramerősség elérését a cellasorok párhuzamos összeköttetése fogja biztosítani, ennek kivitelezésére szolgálnak az úgynevezett BUSZ szalagok.

Az így elkészült és összeforrasztott cellákat kell egy keretbe foglalni, esetleg a védelem jegyében borítással pl. plexivel ellátni. Ha esetleg a házi napelem készítésre nem lenne időnk vagy energiánk úgy választhatjuk a komolyabb napelemes rendszereket, melyek kiépítését bízzuk szakemberekre.

Mivel forrasszunk és hogyan?

Mivel ezek a panelek nagyon érzékenyek a hőre, így olyan pákával kell a forrasztást kivitelezni, melyeknek hőmérséklete még ürásjárásban sem emelkedik 300°C fölé, a hőkapacitása pedig elég nagy ahhoz, hogy a jó hővezető képességű és relatíve nagy felületű napelem panel ne tudjon elvonni sok hőt a pákahegyről. Ehhez érdemesebb nagyobb tömegűt pákafejet választani. A kivitelezéshez tökéletesen megfelelő lehet például a Toolcraft Dual Power két fokozatú forrasztóállomásának alsó 30W-os teljesítményfokozat.

A forrasztáshoz segítségképpen használhatunk folyasztószert (pl. FLUX toll) vagy forrasztó gyantát. Ez segíti a forrasztóón felületen történő egyenletes szétterülését.