Napelemek újrahasznosításának technológiája

Elhasználódott napelemek

Napelemek újrahasznosításának technológiája

Világszerte egyre több háztartás és gazdaság számára válik elérhetővé a napenergia, viszont az elhasznált panelek újrahasznosítására sokszor nem gondolnak. Jellemzően felaprítják őket vagy a szeméttelepeken kötnek ki. Az élettartamukat kitöltött panelek 0,08 százalékát hasznosítják újra, de a szakemberek szerint az elkövetkezendő években ez a szám nőni fog. Ez kikövetkeztethető abból is, hogy a napenergia a 2000-es évek elejétől lett igazán felkapott és mivel a panelek élettartama nagyjából 25 év, ezért a legtöbb háztartásban mostanában válik majd esedékessé a csere. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a jövőben könnyebbé válik kinyerni a hasznos anyagokat a panelekből, mindez pénzügyileg is kedvezőbb helyzetet jelent.

Az újrahasznosítási piacon a legtöbb pénzt a visszanyert poliszilícium, ezüst, alumínium és réz jelentheti majd. A jelenlegi módszerek alapján viszont eléggé nehéz a szilíciumot és az ezüstöt elkülöníteni, de az állandó kutatás és innováció lehetővé fogja tenni, hogy változás történjen és kifinomultabbá váljon az újrafeldolgozás.

Japánban már létezik egy NPC nevű vállalat, akik rendelkeznek olyan napelem-szétszerelő gépekkel, amelyek képesek maradéktalanul szétválasztani a napelemek hasznos elemeit. A vásárlói igények, felsőbb nyomások és az egyre jobban növekvő nyersanyaghiány is abba az irányba tereli a folyamatot, hogy minél inkább meg lehessen menteni a kidobott napelemekből a menthetőt. 2050-re már azt szeretnék elérni az energiatermelés tekintetében, hogy 90%-ban megújuló energiaforrásokból származzon az energia. A törött vagy szennyeződött panelek is gond nélkül újrahasznosíthatóak, így ezek sem mennek kárba.

Napelem szétszerelő rendszer
Napelem szétszerelő rendszer

Az újrahasznosítás során a kezelő olyan berendezésre helyezi a paneleket, amely eltávolítja az elektromos vezetékek házát és az alumínium keretet, természetesen ezt egy speciális gép segítségével teszi meg. Az újrahasznosítás folyamatának befejeztével az anyagokat bezsákolják, végül elektromos mérlegen lemérik, az egész körülbelül 40 másodpercet vesz igénybe.