Mi az a menetrendtartási kötelezettség?

Mátrai naperőmű

Mi az a menetrendtartási kötelezettség?

Ahhoz, hogy a magyar energiarendszer működése fenntartható és kiegyensúlyozott legyen azt az úgynevezett menetrendezésnek nevezett eljárás hivatott elősegíteni. Ennek lényege, hogy minden erőmű köteles előre leadni illetve prognosztizálni az általa várható általa megtermelt energia mennyiségét. (Bővebben itt olvashat a menetrendezés pontos jelentéséről.)

Az állam a pontos adatszolgáltatást a KÁT-os (Kötelező Átvételi rendszert) erőműveknél korábban bónuszfizetéssel ösztönözte vagy pótdíj megfizetéssel büntette. Ez a szabályozás egészen 2020 április 1-ig volt hatályban. Onnantól viszont az új jogszabály szerint minden termelő maga felel a saját kiegyenlítetlenségéből származó pótdíjért. Április óta eltelt néhány hónap leforgása alatt a magyar hálózati rendszerirányító a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság) több mint 464 millió forintnyi büntetés megfizetésére kötelezte a KÁT rendszerben működő erőművek, melyek a menetrendezésben vállalt adatszolgáltatásukat nem tudtak eleget tenni.

A bírság jelentős részét, összesen 140 millió forintot a naperőművekre szabtak ki. Ez nem is meglepő hiszen a napelemparkok menetrendtartása a legbonyolultabbak közé tartozik hiszen előre nehezen megjósolni a várhatói időjárást. Ami viszont óriási meglepetés, hogy a nehézségek ellenére mégis akad olyan napelemparkot üzemeltető vállalkozás, ahol erre a pótdíjfizetésre ez idáig nem került sor. Az egyik ilyen a 2014-ben alakult, bajai Reliable Energy Group (REG) Zrt. Ők a menetrendezés meghatározásához mesterséges intelligencián (AI) alapuló elemzést vesznek igénybe és az eddigi pozitív tapasztalataik alapján be is vált a rendszer. Az AI elemzés a múltbeli időjárásra és az OMSZ-től valamint két külföldi cégtől vásárolt előrejelzési adatokra támaszkodva készíti a prognózist. Ezek segítségével tudják folyamatosan pontosítani a menetrendet.