Bevezetés az inverterek világába

Fronius inverter

Bevezetés az inverterek világába

Mi az inverter?

Az inverter a napelem mezők által termelt egyenáramot (DC), hálózati szinkronos váltóárammá alakítja (AC), a váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el és hálózati áramszünet esetén lekapcsolja a napelemes rendszert az elosztó vezetékről majd az áramszünetet elmúltával automatikusan újra bekapcsolja a hálózatba a napelemeket.

Az inverterhez megfelelő kiegészítők hozzáadásával könnyen követhetővé válnak a napelemes rendszer termelési adatai, így számítógépen is követhetők a részletes információk.

Mit jelent az inverter adatlapján szereplő hatásfok?

A hatásfok százalékban azt fejezi ki, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az inverter, azaz a bejövő egyenáramból az átalakítás során mennyi vész el.

Minden inverter adatlapján szerepel egy százalékban megadott hatásfok érték, általában a következő formában:

[Maximális hatásfok / Euro-hatásfok = 97.3% / 96.3%]

A maximális hatásfok az ideális körülmények (tökéletes hőmérséklet és besugárzás) esetén bekövetkező veszteségre utalnak (2,7% a példában). A második adat az Euro-hatásfok, ami pedig az Európában szokásos átlagos üzemelés és időjárás esetén meglévő veszteséget jelenti (példában 3,7%).

A modern inverterek 95% feletti hatásfokkal dolgoznak, a legjobb inverterek 98%-osak ma a piacon.

Az inverterek méretezése

Az inverterek méretezésénél a beépíteni kívánt napelemek összteljesítménye határozza meg.Az inverterek széles tartományban tudnak dolgozni, de jó hatásfokkal csak megfelelő méretezés mellett!

Jó minőségű hálózati inverterek általában 2kW-nál indulnak. Léteznek kisebb inverterek is, de elmondható, hogy minél kisebb az inverter, annál drágább az 1 W-ra jutó költség.

Inverter technológiák

Két fő technológiával kaphatók ma hálózati inverterek: transzformátorral és transzformátor nélkül.

A transzformátor nélküli berendezések (TL) a népszerűbbek, mert magasabb hatásfokkal rendelkeznek és újabb technológiának számítanak. Ezek viszont a vékony rétegű napelemekhez nem, vagy csak korlátozottan használhatók. A transzformátoros berendezések előnye, hogy függetlenek a hálózattól, viszont a hatásfokuk gyengébb.

Inverterek

  • Egyfázisú inverter: családi házaknál
  • Háromfázisú inverter: nagyobb rendszerekhez pl. óvodák, iskolák
  • Erőművi inverter: több száz kilowattos rendszerekhez pl. ipari telepek

Érdemes még megemlíteni a mikró invertereket. Ez már egyetlen napelem által megtermelt egyenáramot képes átalakítani közvetlen váltóárammá.

A 4 legnagyobb inverter gyártó

  • az ABB svájci cég amely a világ egyik legnagyobb elektronikai és robotika gyártója
  • a német SMA cég
  • az osztrák Fronius, amely Magyarországon a legszélesebb szervizhálózattal rendelkezik a Fronius inverterek között
  • a kínai Huawei elektronikai és telekommunikációs eszközök vezető gyártója