Napelemes tartószerkezetek

tartószerkezetek

Napelemes tartószerkezetek

A napelemek megfelelő rögzítéséhez, legyen akár lapos, vagy ferde tetős, esetleg földi telepítésű rendszer, a megfelelő tartókkal tervezett tartószerkezet szükséges. A tartók anyaga a legtöbb esetben alumínium, mivel csekély a tömege, könnyű mozgatni, telepíteni, valamint nem kell tartani attól, hogy idővel elrozsdásodik. Több tartószerkezet gyártó létezik, itt is érdemes szem előtt tartani, hogy „az olcsóbb a drágább”. Érdemes valamelyik nagynevű európai gyártó rendszerét választani, mivel már nagyon komoly tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkeznek ezen a téren. A legjobb választás a német Schletter tartószerkezete. Az előre gyártott komponenseikből bármilyen épület tetejére, falára, bármilyen talajra viszonylag egyszerűen, de maximális biztonsággal rögzíthetők a napelemek.

                                                              

Maga a napelem tartó rendszer felépítése az alapokat tekintve nem bonyolult. Ha veszünk egy teljesen átlagos cseréptetős épületet, a napelemek rögzítéséhez a következő elemek szükségesek:

A cserép alá kell szarufahorog, ami a napelemek tartó sínjeit fogja a tetőhöz rögzíteni. Az alumínium sín, amihez köztes és vég leszorítókkal lesznek rögzítve a napelemek. Nagyjából ennyi, így nem is tűnik túl bonyolultnak. De különböző formájú cserepekhez különböző szarufa horgok kellenek, sőt a zsindely és a lemeztetős szereléshez egészen más elvű a rögzítés a szarufához.

A lapos tetős épületekre többféle megoldás létezik, többek között attól is függ, hogy milyen a tető anyaga, szigetelése, súlyozható –e a tető, stb. Itt már számolni kell szél és hó terheléssel, vízelvezetéssel, át lehet –e fúrni a tetőt, stb. De alapjait tekintve nem sokkal összetettebb, mint a ferde tetős tartó szerkezet, bár az anyagmennyiség több, mint a kétszerese a ferde tetős konzolnak.

Tartószerkezetek földi telepítésű rendszerekhez

A földi telepítésű rendszerekhez is több megoldás létezik, itt a tartókat lehet betonozni, talajcsavarokkal rögzíteni, vagy lehet egybe épített rendszerre rögzíteni a napelemeket. Ezeket a földi telepítésű napelem rendszereket már minden esetben számítógéppel szoktuk megtervezni, a speciális igényeik miatt.

Pár példa a tartószerkezetek alkalmazására: