Télen is megéri a napelem!

Télen is megéri a napelem!

Télen is megéri a napelem!

Sokan úgy gondolják, hogy a téli felhős időben a napelemek teljesen fölöslegesek. Ezzel szemben egy jól megtervezett napelemes rendszer szinte egész évben biztosítja az energiaszükségletünket.

Miért is gondolják sokan így?

A hazai meteorológiai adatokat alapján a napsütéses órák száma 8,5, ami majdnem hatszorosa a decemberben mért 1,5 óra körülinek. Mivel a napelemekben lévő vékony szilícium lemezek a rájuk eső napfény energiáját alakítják elektromos árammá, így nagyban befolyásoló tényező tehát a napsütéses órák száma. Ezért nem mindegy hány órán keresztül éri napsugárzás a paneleket.

De akkor miért is éri meg télen a napelem?

  1. Magyarország a jól besugárzott területek közé tartozik a szomszédos országokhoz képest (az októbertől márciusig tartó időszakban a földfelszint érő napsugárzás mértéke 250-600 W/m2 közé esik).
  2. Egy megfelelően méretezett napelemes rendszer egy korszerű és jó hatásfokú inverterrel elegendő mennyiségű elektromos áramot képes termelni.
  3. A napelemes rendszerek ára az utóbbi években a felére csökkent!
  4. Nem csak olcsóbbak, de ugyanakkor sokkal hatékonyabbak is lettek a rendszerek.
  5. Az elmúlt évek technikai fejlődése az inverterek területén is megmutatkozott és a korábban az energia 5-8%-át elnyelő berendezéseket felváltotta 1-2%-os veszteséggel dolgozók.
  6. A szakszerűen telepített modulok kevesebb karbantartással is beérik. Pl. télen magától lecsúszik a hó
  7. Amíg a túltermelést az áramszolgáltatók megvásárolják (éves elszámolás), addig ha hiányzó árammenyiség a hálózatból egyszerűen pótolható.
  8. Rövid idő alatt annyi energiát tudunk termelni, amely könnyedén fedezheti akár egy teljes téli hónapra a többletfogyasztásunkat. Ehhez nem kell mást tenni, mint mondjuk júliusban egy-két hétre kikapcsolni a nem létszükségletű elektromos berendezéseinket.

Mindezek az előnyök, csak egy megfelelően megtervezett és kivitelezett napelemes rendszerrel valósíthatók meg. Éppen ezért fontos szakemberre bízni a dolgot, aki figyelembe veszi a számítások során a nyári többlettermelést és a téli többletfogyasztást, valamint a rendszer méretezése során megannyi paramétert (pl. napelem elhelyezése – földi vagy tetőre szerelt), annak irányultsága (pl. déli, kelet-nyugati), stb. Ha megbízható és szakszerű partnert szeretne választani keressen meg minket!