Napelemmel működő klímaberendezés

Napelemmel működő klímaberendezés

Ön tudta, hogy a lakás nyári hűtése mennyire pazarló tevékenység?

A benti hőmérséklet egy fokkal történő csökkentése háromszor több energiát igényel, mint egy fokkal történő fűtése. Ez visszavezethető a klímaberendezések alacsony hatásfokára. Szerencsére ezen a téren az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével vannak előrelépések.

A leghatékonyabb megoldás az lenne, ha maga a hűtés külön energiaráfordítást nem igényelne, vagyis ha a nem a meleg levegőt hűtenénk, hanem azt már be sem engednénk a lakásba.

Erre jó alternatív megoldás lehet, ha megfelelő árnyékolástechnikai eszközöket használunk és jó minőségű szigeteléssel (nyílászáró csere és a külső hőszigetelés) látjuk el az otthonunkat. Számítások szerint ez nyáron akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Egy termóüveges, árnyékolt ablakú, hőszigetelt falú és jól szellőző lakóépületben a nyári hőmérséklet kisebb erőfeszítés nélkül 23-25 fok alatt vagy annak közelében tartható klíma nélkül is.

Másik alternatív megoldás a klímaberendezés használata de abból sem akármilyené, hanem a napelemmel üzemeltetett változaté.

Működtessük klímaberendezéseinket az ingyenes napenergia segítségével!

A napelem biztosítani tudja a klímaberendezések működéséhez szükséges energiát majdnem, hogy ingyen. Érdemes előre gondolkodni, ha napelemet szereltetünk fel az épület tetejére, akkor telepítsünk megfelelő klímát is!

Nyugat-európai épületek és bevásárlóközpontok tetején már láthatóak a napenergiával működtetett klímaberendezések. Hazánkban ez a megvalósítás még igencsak várat magára, pedig közintézmények, kórházak energiafelhasználásából adódó költségeit jelentősen le lehetne faragni egy kisebb beruházással.