Fotovoltaikus panel vs napkollektor

Fotovoltaikus panel vs napkollektor

Fotovoltaikus panel vs napkollektor

Napelem segítségével elektromos áramot (pl. villanyt), míg a napkollektor segítségével hőt (pl. meleg vizet vagy fűtésrásegítést) tudunk előállítani.

A legfontosabb különbség energia ellátás szempontjából a két rendszer között, hogy a nyári hónapokban a bőségesen rendelkezésre álló napenergiából nyert fölös energiát a fotovoltaikus rendszernél vissza tudjuk táplálni a hálózatba, ezzel is csökkentve költségünket.

Sajnos a napkollektornál erre nincs lehetőségünk, így ott csak annyit tehetünk, hogy a nyári igényekhez mérten válasszunk ki a megfelelő napkollektoros rendszert és elfogadjuk, hogy télen csak kevesebb hányadát fogja fedezi a melegvíz igényeinknek.

Ha a gondos tervezést vesszük alapul, akkor elmondható, hogy napkollektorral hozzávetőlegesen az éves melegvíz igényünk 60-70%-a fedhető le, napelemes rendszer segítségével pedig a családunk villamos energia igényének közel 100%-a.

A fenti villamos energia igényt biztosítani képes rendszer komplett ára bruttó 1,5 millió forint körül mozog. Ebben benne van az engedélyeztetés, beépítés, és minden járulékos költség. Napkollektoros rendszer esetében ez az ára 1,0-1,4 millió forint között mozog (fűtésrásegítés nélkül) a meglévő rendszerhez csatlakoztatva és működőképes állapotba hozva.

Fotovoltaikus panel esetén figyelembe kell venni, hogy mennyire déli tájolású a tetőnk, van-e elegendő felület, és mekkora része lesz árnyékolt a felhasználni kívánt területnek. Továbbá jó felkészülni arra is, hogy a lakásban a napkollektor tartályának ill. a naperőmű inverterének is helyet kell biztosítani.

A napkollektor kevésbé érzékeny a kisebb árnyékolásra és a déli irány meglétére. Egy átlagos háztartáshoz már elegendő 8-10 m2 szabad déli tetőfelület 35-45 fokos lejtéssel.

A naperőműnél viszont fontos a déli irány megléte valamint az a jó, ha csak elvétve éri árnyék a paneleket. Ezeknél kb. 18 m2 napos tetőfelületre van szükség és 30-40 fokos dőlésszögre.

Mindezek tükrében mégis azt kell szakmai szemmel mondanunk, hogy ha a lehetőségeink adottak, az éves megtakarításokat figyelembe véve ma Magyarországon a napelemes rendszer jobb választás.