Inverteres klíma hűtésre és fűtésre egyaránt

inverteres-klima-illusztracio-244134

Inverteres klíma hűtésre és fűtésre egyaránt

Tavasz van, hamarosan itt a nyár és a kánikula. A nagy meleg nem feltétlen csak izzadást, hanem kellemetlen közérzetet, fáradékonyságot és koncentráció hiányt is okoz. Pedig az inverteres klíma képes erre megoldást kínálni. Sokan a klíma fogalmát azonosítják a nagy elektromos áramigényű eszközökkel, holott a modern inverteres klíma már csak a töredékét fogyasztja, mint elődei. Ráadásul az egyre inkább terjedő korszerű napelem rendszerek segítségével az üzemeltetés majdnem ingyenesen megvalósítható.

inverteres-klima-illusztracio-244134

Mitől olyan jó az inverteres klíma?

Egy inverteres klíma minden esetben a környezeti tényezőknek megfelelően állítja be működését. A teljesítménye nem állandó, mint a hagyományos típusoknál, hanem folyamatosan alkalmazkodik az igényekhez és a feltételekhez. Ennek köszönhetően az inverteres klíma kiegyensúlyozottabb működést, sokkal egyenletesebb hőmérsékletet, jelentősen kisebb energiafelhasználás mellett képes biztosítani. Nincs ki-be kapcsolgatás, nagy hőingadozás, illetve a modern készülékek zajszintje is már minimálisra redukálódott.

Az inverteres klíma főbb funkciói

A köztudatban elterjedt hűtési funkció mellett egy inverteres klíma több egyéb előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Az egyik ilyen a páramentesítés. Ennek nem feltétlen tulajdonítunk nagy jelentőséget, de a megfelelő közérzet kialakításában kiemelkedő szereppel bír. Egy nagy eső után, vagy a kiterített száradó ruhák mellett bizony jólesik a helyiségben a magas páratartalom csökkentése. A másik említésre érdemes funkció a levegő tisztítása. A forgalmas helyeken, vagy a pollenszezon kellős közepén szellőztetésre tárt ablakok nem feltétlen jelentenek előnyös megoldást. Az inverteres klímák szűrő berendezései azonban olyan hatékonyak, hogy a levegőben szálló apró porszemcsék mellett akár még a baktériumokat, a vírusokat, de még a szagokat is képesek kiszűrni. Ez lehetőséget nyújt a ritkább szellőztetésre, valamint a beltér levegőjének tisztántartására, felfrissítésére. Harmadikként egy olyan hasznos funkciót kell megemlíteni, ami képes gyökeresen megváltoztatni az inverteres klímákkal kapcsolatosan kialakított véleményünket. Ez pedig a klímafűtés. Evidens, ha a készülék képes hűteni, akkor fűteni is tud, de milyen a hatásfoka? Egy korszerű inverteres klíma fűtési hatékonysága (a költségeket tekintve) mintegy 20-40%-kal jobb, mint a legmodernebb kondenzációs gázkazán esetében. Ráadásul ezt kombinálva egy napelemes rendszer kínálta szinte ingyenes elektromos árammal, egyértelművé válik, hogy miért terjed egyre rohamosabban az inverteres klíma már Magyarországon is.