Zöldhidrogén-termelő berendezés hazánkban?

Zöldhidrogén-termelő berendezés hazánkban?

A Bükkábrányban található energiaparkba olyan komplex rendszer érkezett, amely a napelempark túltermelésekor szabályozottan állít elő hidrogént, mindezt a tiszta zöldáramból. A hírt az energiapark közölte a nagyérdeművel. A projektnek köszönhetően így hazánkban is lehetséges a zöldhidrogén előállítása, az MTI közlése szerint, ez az első alkalom. Az, hogy a napelemparkok milyen ütemben termelnek, nagyban függ az időjárástól, csúcsidőszakban sokszor előfordulhat, hogy a nappal megtermelt áramból túlkínálat lép fel. A problémára kiváló megoldás lehet, ha hidrogént termelnek a feleslegessé vált árammal, írták ezt egy közleményben.

A technológia a power2gas elnevezést kapta és a Bükkábrányi Energiaparkot működtető Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem vállalta be az ipari léptékben zajló tesztelést, valamint a dinamikus működtetés tanulmányozását.

A berendezés a vizet elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja, amihez azt az áramot használja fel, amit a naperőmű termelt. Az oxigént a légkörbe engedik, de a hidrogént palackokban tárolják, miután nyomásfokozást végeztek.

A végtermék, tehát a zöldhidrogén labortiszta minőséget képvisel, ennek köszönhetően gond nélkül alkalmas lehet tudományos és gyógyászati célokra is. A technológia vezérléséért egy dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszer felel majd, amelyet a Szegedi Tudományegyetem fog optimalizálni. Az EU törekvése, hogy a kontinensen 10 millió hidrogént állítsanak elő 2030-ig, a projekt pedig ennek a célnak teljes mértékben megfelel. A kísérleti fejlesztés éppen ezért részben uniós innovációs pályázati támogatásból valósul meg. Az üzemelés várható kezdetének augusztust tűzték ki.

Összesen 65 ezer polikristályos napelemet működtet a Bükkábrányi napelempark, a csúcsteljesítmény meghaladja a 22 megawattot (Mwp).

A projekt rávilágít arra is, hogy napjainkban mennyire fontos szerepe van a környezettudatosságnak és a fenntartható jövőnek.