Óriási felháborodás az éves szaldó elszámolást érintő változások körül

Óriási felháborodás az éves szaldó elszámolást érintő változások körül

Ezt a cikket folyamatosan frissítjük, a frissítések mindig a cikk elejére kerülnek.

Update (2023.09.05.19:49)

Meghátrálni látszik a kormány a szaldó elszámolás utólagos szabályozásának kérdésében. Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető a Facebookon kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül a szaldó elszámolással közzétett álláspontját, amire a minisztérium válasza az volt, hogy érdemben vizsgálják a kérdést. A jelenlegi állapot szerint nem vezetik be a havi szaldó elszámolást.

Mint sokak előtt ismert, Lantos Csaba energiaügyi miniszter augusztus 26-án, szombaton egy strandról bejelentkezve egy Tik-tok videóban jelentette be, hogy 2024-től a már működő háztartási napelemes rendszerek más elszámolás, úgynevezett havi szaldó elszámolás alá kerülnek. Magáról a szaldó és bruttó elszámolásról itt írtunk.

Mindezeket azután tette, hogy Gulyás Gergely egy hivatalos Kormányinfón 2022 októberében azt ígérte, hogy az éves szaldó marad, annyi módosítás lesz benne, hogy 10 évig lesz érvényes.

Lantos Csaba bejelentése kb. 210 000 ezer olyan háztartást érint kedvezőtlenül, akik a kormány ígéretére alapozva telepítettek napelem rendszert, sőt az elavult gázfűtésüket is elektromos, hőszivattyús, vagy egyéb módon alakították át.

A felháborodás a napelemes közösség körében óriási, az érintettek száma közelíti az egymilliót.
A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség egy nyílt levelet írt az Energiaügyi Minisztériumnak, és szakmai egyeztetést kezdeményezett a témában. Ennek már annyi eredménye van, hogy a Szövetség képviselőjét szeptember 13-án várják a Minisztériumban.

A témában online aláírásgyűjtés is indult, ebből az egyiket itt lehet aláírni.

Arra az esetre, ha a havi szaldó valóban életbe lép, máris pertársaságok szerveződnek, mivel az érintettek nem fognak belenyugodni a kormánydöntésbe.

Amit még meg kell említeni, hogy semmilyen EU rendelet nem írja elő a szaldó elszámolás megszüntetését, átalakítását. A kormány által hivatkozott direktíva csak azt írja elő, hogy 2024 január 1 után létesített energiatermelő beruházásokra nem adható támogatás, így a szaldó elszámolást sem lehet alkalmazni. Aki el akarja olvasni, ezen a linken megteheti.

Ami jelenleg biztos, hogy a havi szaldó még „nem lefutott”, nincs róla rendelet.

A másik fontos változás, amire fel lehet készülni, a 2024 január 1-től életbe lépő úgynevezett bruttó elszámolás. Az már négy éve ismert, hogy erre fel kell készülni, azonban erről még nem sokat tudunk. Az biztos, hogy az elszámolás módja más lesz, a hálózatba betáplált energiát és az onnan felvettet nem lehet egy az egy arányban elszámolni. Az szinte biztos, hogy a januártól életbe lépő új szabályozás ösztönözni fogja az otthoni energiatárolást, és azt, hogy a hálózatba inkább kevesebb, mint több energiát tápláljunk be, jóval inkább a pillanatnyi fogyasztásunkhoz igazítva a napelem rendszert. Mivel a részletszabályok még nem ismertek, ennél konkrétabbat nem lehet róla mondani.

Egy dolog azonban bizonyos: 2024-től is érdemes lesz napelem rendszerbe fektetni.