Napelemet van módunk az erkélyre telepíteni?

Napelemet van módunk az erkélyre telepíteni?

Ausztriában egyre elterjedtebbek az erkélyen fellelhető napelemek, melyek kedvező áron szerezhetőek be és a telepítésük sem ütközik bonyodalmakba. Hazánkban ezek a típusúak be vannak tiltva, Németországban pedig a 600 wattos inverterekig engedélyezik.

Az erkélynapelemek elsősorban olyan háztartási gépek energiaigényét képesek kiszolgálni, amelyek kisebb teljesítménnyel rendelkeznek és óriási előnyük, hogy szakember nélkül bárki számára megoldható a telepítésük.

Hazánkban ugyan még nem engedélyezett napelemeket telepíteni az erkélyre, de 2024 január 1-én érvénybe lép egy előírás, amelynek az elfogadása változtathat ezen, a felső határt pedig 800 wattnál szablya meg. A hírt a PV Magazine hozta le elsőként. Az új jogszabály másban is hoz változásokat, ilyen például az is, hogy már nem lesz szükség regisztrációra a hálózatüzemeltetőknél, a bejelentés olyan törzsadatnyílvántartáson keresztül kerül rögzítésre, amelyet a Szövetségi Hálózat Ügynökség kezel. A folyamat így lényegesen egyszerűbbé, valamint kényelmesebbé válik.

A Beny fotovoltaikus rendszerekre szakosodott és az elsődleges célja, hogy a változásoknak megfelelően fejlessze termékeit. Nemrégiben mutatták be a BYM 800 wattos mikroinvertert, melyet elsősorban erkélyekre terveztek. Az eszköz rugalmasságát az is nagyban fokozza, hogy jelentősebb áramtermelést is képes elviselni. A mikroinverter egyedülálló képessége még az is, hogy készen áll befogadni a giga teljesítményű, dupla üvegből készült, kétoldalas fotovoltaikus modulokat. A gyártó elmondása alapján a felhasználó saját igényeihez mérten variálhatja a modulokat, ezáltal a különféle megoldások teljes mértékben személyre szabhatóak.

A Beny egyedi terméke kiemelkedő a piacon, ami tökéletes választásnak bizonyul a kisebb és nagyobb beruházások számára is. A cég arra számít a jövőben, hogy egyre csak nőni fog az igény, az efféle mikroinverterek iránt.