Hszincsiang sivataga lett a világ napenergia-központja

Hszincsiang sivataga lett a világ napenergia-központja

Kína ismét megerősítette vezető szerepét a megújuló energiatermelésben, miután üzembe helyezte a világ legnagyobb naperőművét Hszincsiang tartomány sivatagos vidékén. Az 5 gigawattos erőmű 200 ezer hektárnyi területen terül el Ürümqi város közelében, és éves szinten 6,09 milliárd kilowattóra áramot fog termelni.

Ez a gigantikus napelem-farm egyben szimbóluma Kína eltökéltségének, hogy 2030-ra elérje a 1200 gigawattos megújuló kapacitást, majd 2060-ra teljesen karbonsemlegessé váljon. Az invesztíció rávilágít az ország fokozódó erőfeszítéseire a fenntarthatóbb jövő felé.

A ritkán lakott Hszincsiang ideális helyszínt kínál az efféle projekteknek, bővelkedve a nap- és szélenergia kiaknázható forrásaiban. A 397 millió hektáros területével a régió Kína legnagyobb tartománya, lakossága azonban csupán 25 millió fő. A termelt áramot nagy távolságokon keresztül szállítják majd az ország sűrűn lakott keleti részére, ahol a legtöbb nagyváros és iparvidék található.

Ürümqi városa regionális közlekedési csomóponttá és gazdasági központtá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Az 1990-es évek óta tapasztalható gyors növekedésnek köszönhetően mára a település Kína északnyugati részének második legnagyobb városa lett, illetve Közép-Ázsia legnépesebb térsége a lakosságszámot tekintve.

A világ legnagyobb naperőmű beruházása mérföldkő Kína zöld átállásában, de egyben üzenet is a világ többi országa felé, hogy a megújuló energia befektetések mennyire fontosak a fenntartható jövő eléréséhez.

Az óriási napelempark a legújabb bizonyítéka annak, hogy Kína valóban komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet és a tiszta energia térnyerését. A múlt évi adatok szerint a napenergia-termelő kapacitás 55,2%-kal, míg a szél alapú áramtermelés 20,7%-kal bővült országosan.

Hosszú távon Kína célja, hogy teljesen kivezesse a szénalapú energiatermelést és azt zöld áramra cserélje. Ez a környezetvédelmet is szolgálja, valamint gazdasági előnyökkel is jár. A megújuló energia széles körű elterjesztése egyben azt is jelenti, hogy Kína globálisan vezető szerepet vállal az innovatív zöld technológiák fejlesztésében és gyártásában.

A projektet maga Elon Musk is elismerően méltatta.