Ha nincs napelemes pályázat, nincs telepítés sem

Napelem

Ha nincs napelemes pályázat, nincs telepítés sem

Ha nincs pályázat, nincs napelem telepítés sem: erről beszélt Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke a penzcentrum.hu-nak 2024.05.13-án megjelent cikkében. Ráadásul sok napelemes cég került csőd szélére, vagy hagyta abba a tevékenységet, köszönhetően annak, hogy a korábbi pályázatból származó bevételek még a mai napig nem érkeztek meg.

Nagyon prosperáló volt a hazai háztartások számára a mára már lezárt szaldós elszámolási rendszer, melynek keretében a családok ugyanazon az áron adták el az áramszolgáltatónak a napelem által megtermelt energiát, mivel így nem csak a 0 közeli rezsiszámlát, de akár bevételt is realizálhattak.

A 2024.09.07 után benyújtott csatlakozási indítványokra azonban már az úgynevezett bruttó elszámolás alkalmazandó, ami jelentős hátrányt jelent a korábbi szerződéses konstrukcióhoz képest. Ennek keretében a közműszolgáltató mindössze 5 forintért vásárolja a családoktól az áramot, míg a háztartás teljes, piaci áron szerezheti be azt. Az éves elszámolásnál ez a 7,2-7,6-szoros különbség jelentősen megnöveli a napelem beruházások megtérülési idejét, azonban így is elmondható, hogy a legtöbb esetben megérné ilyen rendszert telepíteni.

Gazdaságilag szintén nem szerencsés helyzetet teremt az, hogy a korábbi pályázatból származó, elvégzett munkák után a legtöbb telepítő cég a mai napig nem kapta meg a díját. Ez ahhoz vezetett, hogy sok vállalkozás kénytelen volt bezárni, embereket elbocsátani, vagy átadni a meglévő, függőben lévő teljesítéseket más kivitelezőknek. És hiába várják ezek a szervezetek az új megrendeléseket, mivel a bruttó elszámolási mód már egyáltalán nem vonzó a családok számára, így a megkeresések száma is minimalizálódott.

Habár a visszatáplálás tilalmát feloldották már, köszönhetően egyebek mellett az EU egyik vállalásának, miszerint 2024 végéig minden hasonló intézkedést el kell törölni, a rendkívül alacsony „eladási” ár nem mozgatja meg a hazai családokat. Nem segít a helyzeten továbbá az új otthonfelújítási program sem, amit ugyan lehetne napelem telepítésre is fordítani, de figyelembe kell venni, hogy a támogatás mértéke nem lehet több, mint 450.000 forint / KWp, illetve a pályázatban csak olyan ingatlannal lehet részt venni, ami 1990-ig épült. Ezeknél az épületeknél gyakran a szigetelés sincs megoldva, a pályázat pedig előírja, hogy legalább 30%-os energiamegtakarításra van szükség, így nagyon sok család elesik a támogatott napelem telepítés lehetőségtől.

Az alternatív megoldások sem működnek még

Nyugaton egyre népszerűbbek az úgynevezett erkélyre telepíthető napelemek, azonban Magyarország jogi környezete ezeket a termékeket jelenleg ellehetetleníti. Az efféle rendszereknek az lenne a lényege, hogy az ingatlan aktuális fogyasztását segítsék, viszont, a törvények tiltják azt, hogy a hálózatba lehessen kötni egy ilyen berendezést. Mindez kissé furcsa annak tükrében, hogy a régióban hosszú távú stratégiai cél a gázfűtésről való leválás és a megújuló energiatermelés fokozása.