Új technológia a napelem telepítések területén

Új technológia a napelem telepítések területén

A PV Magazine legújabb beszámolója szerint, az amerikai Terabase olyan közüzemi méretű napelemes telepítő rendszert indít el, amely telepítőrobotokkal, helyszíni digitális irányító központtal, digitális ikerszoftverrel, szerelősorral működik, természetesen az egész automatizált. A Terafabot elsősorban azt szeretné elérni, hogy a termelékenység növekedjen és közben az építési költségek csökkenjenek. A vállalat bejelentette azt is, hogy a Kaliforniában található Woodlandben nyit egy gyárat, ahol elkészítik az első gigawattos Terafab összeszerelősort, ami képes lesz évente 10 gigawatt Terafab gyártására.

A Terabase úgy véli, hogy a hagyományos közüzemi telepítési módszerekhez képest sikerül majd megduplázni a termelékenységet, az új találmányuk segítségével. Azt érdemes tudni a rendszerről, hogy áteresztőképessége nagy és a hét minden napján működni fog, 0-24 órában. Mindez lehetővé teszi a gyorsabb felfutást és a nagyobb telepítési sebességet, így az egyes projektek megvalósításának az ideje jelentősen mérséklődik. Tavaly sikeres tesztelésen esett át a Terafabot, egy 400 megawattos texasi létesítmény 10 megawattnyi telepítésénél, ezt pedig a Terabase vezérigazgatója és társalapítója, Matt Campbell is megerősítette.

A Terabase több fejlesztő, mérnöki, kivitelező és hardverszolgáltatóval közreműködött a Terafab-üzem kifejlesztésében, a folyamatban részt vett többek között az Intersect Power, a Signal Energy, a NEXtracker és a First Solar. Nick Strevel, a First Solar alelnöke, a következőt nyilatkozta az együtt működéssel kapcsolatosan: „A Terabase-szel való partnerségünk nemcsak a következő generációs, 7-es sorozatú napelem-moduljainkhoz nyújt fejlett telepítési technológiát, hanem a felelős napenergia-fejlesztésről alkotott elképzelésünkkel összhangban zárt láncú csomagolási újrahasznosítási rendszert is lehetővé tesz”.

2023 harmadik negyedévére tervezik a kereskedelmi forgalomba helyezést. A rendszer által a munkásokra leselkedő telepítés közbeni veszélyek is mérséklődnek, így nem kell többé a nehéz napelemeket és acélszerkezeteket emelgetni, gyakran zord időjárási körülmények között.