Csodaanyag, mellyel hatékonyabbá válik a napelem

Csodaanyag, mellyel hatékonyabbá válik a napelem

Kínában egy gyártó, egészen pontosan a LONGI, megközelítette azt a hatásfokot, amit a perovszkit napelemek tudnak. A napelemeknek meghatározó szerepük van a megújuló energiára történő átállásban, éppen ezért lényeges, hogy mennyire hatékonyak. A hagyományos napelemek 27-29 százalékos hatékonysággal bírnak, ezek a szilíciumalapúak. Rengeteg vállalatnál azon dolgoznak, hogy ezt az értéket áttörjék. Éppen ezért számos cégnél tesztelnek különböző anyagokat, eddig a perovszkit kristály remekelt a legjobban, aminek a maximális hatékonysága 43 százalék.

A LONGI kísérletezett a szilícium-perovszkit egységével és 2023 júniusában arról számoltak be, hogy 33,5 százalékos hatékonyságot mértek. Ez a szám mára már 33,9, ezt pedig amerikai szakemberek is tudják igazolni. A tandem napelemek, mint amilyen a LONGI egysége is, többféle anyagból tevődnek össze, ezáltal képesek a napfény minél nagyobb részét hasznosítani.

A szilícium és a peroszkvit kombinációja lehetővé teszi, hogy a tandem napelemek szélesebb spektrumú fényt hasznosítsanak, növelve ezzel a hatékonyságot a hagyományos szilícium-alapú napelemekhez képest. A tandem napelemek tehát a napenergia-technológia egyik legígéretesebb fejlesztési irányát képviselik, melyek célja, hogy növeljék a napelemek hatékonyságát és így hozzájáruljanak a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazásához.

Ez a technológia nagyban meghatározza a napenergia piacot, mivel hatékonyabban kihasználható a napenergia infrastruktúrája. A tandem napelemekkel ugyanis nagyobb mennyiségű energiát lehet előállítani ugyanazon a területen, ezáltal csökkentve a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeit és javítva a napenergia gazdasági versenyképességét.

Mi várható a jövőben?

Az ilyen típusú napelemek kutatása és fejlesztése folyamatosan zajlik, és bár még mindig vannak technológiai és gazdasági kihívások, a tandem napelemek nagy potenciált képviselnek a jövőbeni energiaellátásban. Ahogy a technológia fejlődik és az anyagköltségek csökkennek, várható, hogy az efféle rendszerek egyre elterjedtebbé válnak, segítve ezzel a világ energiatermelésének fenntarthatóbbá tételét.