Napelemek kötelező telepítése az EU-ban: Mi várható?

Napelem

Napelemek kötelező telepítése az EU-ban: Mi várható?

Az Európai Parlament (EP) történelmi döntést hozott, miszerint az EU tagállamainak kötelező lesz napelemes rendszereket telepíteniük új és felújított épületeikre. Ez a lépés az épületek energiahatékonyságának javítását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozza meg.

A jogszabály főbb pontjai:

    • Ütemezés:
      2026: Új kereskedelmi és középületek
      2027: Felújított kereskedelmi és középületek
      2029: Új lakóépületek
      2030: Meglévő középületek
    • Kivételek: Bizonyos épülettípusok, mint a mezőgazdasági épületek vagy a történelmi jelentőségű épületek mentesülhetnek a kötelezettség alól.
    • Cél: Az EU építőiparának klímasemlegessé tétele 2050-re.

Az intézkedés előnyei:

        • Csökkent energiafogyasztás: Az épületek az EU energiafogyasztásának 40%-át és üvegházhatású gáz-kibocsátásának 36%-át adják. A napelemek telepítése jelentősen csökkentheti ezeket a számokat.
        • Helyi energiaellátás: A napelemek helyben termelik az áramot, ami csökkenti az importfüggőséget és javítja az energiaellátás biztonságát.
        • Költségmegtakarítás: Hosszú távon a napelemek telepítése pénzt takaríthat meg a háztulajdonosoknak az energiaszámlák csökkentése révén.
        • Környezetvédelem: A napelemek segítenek csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és küzdeni a klímaváltozás ellen.

Nemzetközi összehasonlítás:

Számos európai ország már alkalmaz hasonló intézkedéseket. A SolarPower Europe jelentése szerint az EU napenergia-kapacitása 2023-ban 27%-kal nőtt 56 GW-ra. A tendencia várhatóan a következő években is erősödni fog.

Mi a következő lépés?

A jogszabálynak még a Miniszterek Tanácsának is jóváhagyást kell adnia, mielőtt hatályba lép. Azonban ez a történelmi döntés egyértelmű jelzést ad arra, hogy az EU elkötelezett a fenntartható energiajövő felé vezető úton.

Hogyan érinti ez Önt?

Ha új épületet épít vagy felújít, a napelemes rendszerek telepítése kötelezővé válhat. Fontos, hogy tájékozódjon a jogszabályról és a rendelkezésre álló támogatásokról, hogy a lehető legjobb döntést hozza.