Miért csökkent a napelem telepítés hajlandósága itthon és mi várható a jövőben?

Miért csökkent a napelem telepítés hajlandósága itthon és mi várható a jövőben?

Míg Európában a napelemek telepítési hajlandósága évről évre növekszik, addig itthon hirtelen megtorpant. Az újonnan kihelyezett naperőművek teljesítmény szintjén látszólag pozitív képet mutatnak nálunk is, azonban érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni a helyzetet.

Elég komoly problémával szembesültek azok a háztartások, akik ilyen megújuló energiával szerették volna a rezsiköltségeiket csökkenteni a jövőben, ugyanis 2024-től megszűnik az éves szaldó elszámolás. Ez azt jelenti, hogy attól kezdve míg korábban naptári évente egyszer nézte meg az áramszolgáltató a háztartások által vásárolt és megtermelt áram mennyiségét, addig a következő évtől kezdve ez várhatóan havi lebontásban fog történni.

Az éves elszámolás azért volt nagyon jó a családoknak, mert a napelemek nyáron sokkal több energiát termeltek, mint amennyit az ingatlan felhasznált, így jó esély volt arra, hogy a téli fogyasztásukat is tudták fedezni. Ezért lehetett az, hogy sokaknak az éves elszámolásuk 0 forint volt, vagy még vissza is kaptak pénzt a szolgáltatótól.

A havi szaldó viszont azt jelenti, hogy csak az adott hónap fogyasztásának és termelésének a különbözetét nézi az áramszolgáltató. Így nyáron továbbra is kedvező rezsidíjat, vagy éppen minimális bevételt kapnak a családok, de télen, amikor a napelemek nem tudnak elég áramot termelni, ugyanúgy fizetni kell a villanyszámlát.

Ez a változás viszont ahhoz vezetett az idei évben, hogy rengeteg otthon lépett vissza a napelemek telepítésétől, mivel ez jelentősen kitolja a beruházási költségek megtérülési idejét. Mivel elmaradnak a megrendelések, ezért a napelemes telepítőcégeknek is kevesebb a munkája. A támogatások és pályázatok átmeneti megszűnése pedig tovább csökkenti a vásárlási hajlandóságot ebben a szektorban.

Egy dolgot viszont nem érdemes elfelejteni: a hosszú távú EU-s törekvéseket

Az EU hosszú ideje nyíltan és határozottan arra törekszik, hogy minél több megújuló energiaforrást telepítsenek a tagállamok. Ugyan a mostani helyzet nem ösztönzi a családokat ilyen beruházásokra, várható, hogy a jövőben ez megint változni fog. Azt nem tudjuk még előre, hogy mennyi idő múlva billen át a mérleg nyelve ismét pozitív irányba, de az biztos, hogy a napelemek telepítése hosszú távon jó hatással lesz a rezsiköltségekre, valamint bolygónk egészségére.