Hatalmas áttörés a napelemek területén: már az űrben is tesztelnek szatellit-naperőművet

Hatalmas áttörés a napelemek területén: már az űrben is tesztelnek szatellit-naperőművet

Január 3-tól már tesztelik az űrben található szatellit-naperőművet, ami akár végtelen energiát is sugározhat a Földre. Amennyiben ezt sikerülne a tudósoknak megvalósítaniuk, minden korlátot lehetséges lenne kiiktatni a napelemekkel kapcsolatosan. A Caltech tudósai végzik majd a kísérleteket és megpróbálják elérni, hogy a Földnek folyamatos, tiszta energiaforrást biztosítsanak az űrbéli napenergia felhasználása által. A Space Solar Power Demonstrator, rövidítve az SSPD műhold olyan kulcsfontosságú technológiákat tesztel majd, amelyek képesek előállítani az űralapú napenergiát és visszasugározni azt a Földre.

Az SSPD (Space Solar Power Demonstrator) kísérleti eszköz segítségével a Caltech tudósai három terület vizsgálatára fókuszálnak. Az elsőt DOLCE-nak nevezik (Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment), ami az ilyen jellegű technológiák űrbejuttatását és az űrben történő összeszerelésének nehézségeit, nem várt kihívásait hivatott feltárni.

A második komponense az ALBA (Large Area Bifacial on-Orbit PV Assemblies). Az SSPD huszonkétféle napelemcellát tartalmaz, és ennek keretében azt követik nyomon, hogy az egyes hardverek miként viselkednek az űr kíméletlen körülményei között.

Harmadik része a kutatásnak pedig arra irányul, hogy mennyire tudja az SSPD hatékonyan eljuttatni a Földre az energiát, mikrohullámú sugarak közreműködésével. Ezt MAPLE-nak, azaz Microwave Assisted Photovoltaic on-orbit Link Experiment hívják. Fontos probléma a Földön, hogy vannak helyek, ahol nem mindig süt a nap, de az űralapú napenergia ezt a problémát is orvosolná. Csodát azonban senki sem ígér, hiszen számos akadályba ütközhetnek a projekt kivitelezése során, de történjen bármi is, már maga a prototípus is nagy előrelépést jelent a technológiában.