Vállalkozások figyelem: napelemmel sem lehet teljesen kibekkelni az energiaár-emelkedéseket

Vállalkozások figyelem: napelemmel sem lehet teljesen kibekkelni az energiaár-emelkedéseket

Az elmúlt két év világszerte rendkívüli helyzet elé állította a vállalkozásokat. A koronavírus okozta kihívások után ugyan volt egy rövid fellendülési időszak, azonban az idei év történései alaposan felforgatták a cégek mindennapi működését. Az ellátási problémáktól kezdve a logisztikai költségnövekedésen át az elszálló energiaárakig bezárólag, szinte véget nem érő drágulás tapasztalható. Utóbbi esetében ezért teljesen logikusnak tűnő lépés, ha egy szervezet megújuló energiaforrással próbálná csökkenteni saját rezsiköltségeit, azonban ez egyáltalán nem ilyen egyszerű.

A napelemek elvi síkon képesek lennének részben, vagy egészben kiváltani az áramfüggőséget, ami végső soron költségcsökkentéshez vezethetne. Azonban van egy fontos faktor a dologban: az időjárásfüggő erőműegységek, mint amilyen például a fotovoltaikus erőművek, azaz napelemek nem direktben a vállalkozáshoz tartozó ingatlant látják el energiával, hanem a központi hálózatba táplálják vissza a villamos energiát. A villanyszámla azért lesz kisebb, mert ilyenkor gyakorlatilag eladják az áramot a szolgáltatónak, aki a betáplált energiamennyiségnek megfelelően csökkenti a felhasznált áram után a számla összegét.

Mindez jól hangzik, de van egy fontos bökkenő

A központi elektromos hálózat ugyanis nem képes felvenni korlátlan mennyiségű áramot, a rendszernek megvannak a korlátai. Ez azt jelenti, hogy a hazai cégeknek egy úgynevezett aFRR (Automatic Frequency Restoration) kiegyenlítő berendezést kell telepíteniük, ami képes pár órára elraktározni a napelemek által termelt energiát. Erre azért van szükség, mert ha egy bizonyos mennyiség felett visszatáplálnák az áramot a vállalkozások a napelemeik segítségével, úgy egyszerűen összeomlana az egész áramellátottság.

Ezek az aFRR kiegyenlítő rendszerek a megtermelt árammennyiség 30%-át képesek visszatartani, azaz nem visszatáplálni. Erre azért van szükség, hogy a központi hálózat kiegyensúlyozottabban kapja, és adni tudja az áramot. És itt jön a bökkenő: nem olcsók ezek a berendezések, így egy vállalkozás ingatlanjára telepített napelempark megtérülési ideje is jelentősen kitolódik.

A fentiek miatt ezért mindenképpen érdemes a cégvezetőknek, döntéshozóknak egy szakértővel konzultálnia, mielőtt napelemekkel szeretnék kivédeni az energiaár növekedést.