Kalifornia és az új építésű ingatlanok

Kalifornia és az új építésű ingatlanok

Ezzel a lépéssel kényszerítenék ki a földgáz felől a villamos energia felé történő energiafogyasztás elmozdulását.

Kalifornia jelenleg is élen áll a napenergia hasznosítás terén, de az új szabályozás hatalmas lendületet adhatna a napelemes szegmens bővülésének. Az állami építőipari szövetség szerint a kaliforniai családi házak 15-20 százalékára van fotovoltaikus rendszer telepítve.

Egy korábbi célkitűzés, miszerint az új építésű házra kötelezően előírnák, hogy napelemeivel minden család maga termelje meg az éves energiaigényét sem tenné lehetővé, hogy végleg szakítsunk a fosszilis energiafelhasználással, ugyanis ezek az otthonok az éjszakai órákban még mindig jelentős mértékben támaszkodnának a fosszilis energia által előállított villamos energiára.

Néhány pont a tervezetből:

    • a napelem-telepítési kötelezettség az építési engedélyt 2020 január elseje után megkapó házakra, lakásokra és lakóházakra vonatkozna.
    • a szabályozás megenged majd kivételeket és alternatív megoldásokat is, például az olyan esetekben, amikor az ingatlant fák vagy más épületek árnyékolják.
    • az építők hiteltámogatást kapnának a Tesla Powerwallhoz hasonló akkumulátoros energiatároló rendszer telepítéséhez, amelynek integrálása csökkenti a szükséges háztartási naperőmű méretét is.

Mit jelentene ez számokban?

Az energetikai fejlesztések mintegy 25-30 ezer dollárral dobnák meg az építési költségeket, amiből a szolár rendszer kb. 14-16 ezer dollárt tenne ki, míg a további költség a megfelelő világítás, szigetelés, fűtés és hűtés kialakításához szükséges berendezések telepítését fedezné.

Az engadget.com becslései alapján viszont 25-30 ezer dolláros beruházás nemcsak hogy megtérülne (25 éves élettartamra vetítve), hanem összességében 50-60 ezer dollárral képes lenne csökkenteni az ingatlan fenntartási költségeit.