Ismételten indul egy nagyszabású napelemes pályázat

Ismételten indul egy nagyszabású napelemes pályázat

A csütörtök esti Magyar Közlönyben publikált kormányhatározat alapján elindul a Napenergia Plusz nevű kezdeményezés, melynek útjára indítása kivételes lehetőséget teremt a magyar otthonoknak és vállalkozásoknak, hogy nagy lépést tudjanak tenni a fenntartható energiatermelés irányába. A program jelentős anyagi segítséget nyújt mindehhez, ami összességében hozzájárul hazánk zöldítéséhez és a környezettudatos technológiák elterjedéséhez. A bejelentés egyben azt a szándékot is tükrözi, hogy Magyarország további hajlandóságot mutat a megújuló energiaforrások telepítése területén.

A kezdeményezés kifejezetten a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználókat célozza meg, és a programra elkülönített keretösszeg nem kevesebb, mint 75,8 milliárd forint. A források a gazdaságvédelmi alap egyik külön fejezetéből származnak, amely az “energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer” címet viseli.

Meddig kell kidolgozni a programot?

Az energiaügyi minisztert a kormány megbízta a program kidolgozásával, melynek határideje 2024 januárja. Emellett a területfejlesztési miniszter is feladatot kapott, lezárni az érintett programot a Nemzeti helyreállítási tervben, és megkezdeni a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a folyamatok módosításáról. A felszabaduló források felhasználására vonatkozó javaslatot a területfejlesztési, a gazdaságfejlesztési, az energiaügyi és a pénzügyminiszter közösen fogalmazzák meg, és ezt október végéig kell benyújtaniuk.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy korábbi konferencián már előzetesen is beszélt a programról, és elmondta, hogy a majdnem 76 milliárd forintos támogatás napelemek és energiatárolók együttes kiépítésére lesz fordítva. A támogatás mértéke legfeljebb 65 százalék lehet, ami egyben azt is jelenti, hogy a háztartások, valamint a vállalkozások beruházásait 35%-ban önerőből, vagy egyéb forrásból kell megfinanszírozni.

Az elkövetkező időszakban ugyanakkor az is várható, hogy a kezdeményezés részletei tovább finomodnak, továbbá pontosításra kerülnek, ezért érdemes résen lenni és figyelemmel kísérni a későbbi bejelentéseket.