A hazai napelem-kapacitás már meghaladja a 2000 megawattot

Paksi napelempark

A hazai napelem-kapacitás már meghaladja a 2000 megawattot

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese egy online műhelyvitán a következő nyilatkozatot tette:

“Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat, a következő években a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba.”

A Duna Régió országainak Nemzeti Energia- és Klímaterveiről szóló online műhelyvitát a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte.

A műhelyvita során Ságvári Pál – a MEKH elnökhelyettese – hangsúlyozta, hogy megfelelő egyensúlyt kell találni az energetikai rendszerek fenntarthatósága és az energia megfizethetősége között.

Arra is rámutatott, hogy Magyarországon az összes beépített napelem-kapacitás mára meghaladja a 2000 megawattot. Ezzel párhuzamosan viszont a kiegyenlítő piacokon jelentősen megnőttek az árak. Így a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálásának megvalósíthatósága lesz.

Az eseményen továbbá bemutatták a REKK 2020 decemberében kiadott szakértői tanulmányt, amely a Duna Régió országainak klímavédelmi céljait és az ezekkel kapcsolatos intézkedéseket értékelte valamint az országok energiastratégiáit elemezte.