Napelemek telepítésekor bevezetett szigorítások

napelem szerelésekor bevezetett szigorítások

Napelemek telepítésekor bevezetett szigorítások

Kedves kollégák, volt- vagy leendő üzleti partnereink, vásárlóink!

A mostani hírlevél aktualitását az E.ON által a napelemek telepítésekor bevezetett szigorítások adják.

Sajnos idáig is eljutottunk, már nem csak állami szinten nehezítik a napelemek terjedését pl. a környezetvédelmi termékdíjjal, hanem az E.ON Hungária is jelentősen megnehezítette, megbonyolította az eddigi példás ügymenetét a napelemes rendszerek engedélyezésében, és üzembe helyezésében.

A legfontosabb változások:

 1. Ha a rendelkezésre álló teljesítmény meghaladja a 6,9 kW-ot (30 A-t, pl. 3*16 A),
  – vagy az épület szintterülete a 300 m2-t – vagy minimum 3 szint esetén
  – vagy az 1000 m3 bruttó térfogatot
  – akkor az eddigi egyszerűsített csatlakozási kivonat helyett komplett kiviteli tervet kell becsatolni az engedélyezéskor.
 2. Az üzembe helyezés előtt kötelezően kell elvégezni az MSZ EN 62446 szabvány szerinti méréseket, és erről jegyzőkönyvet kell készíteni:
  – a váltóáramú áramkörre vonatkozó érintésvédelmi vizsgálatot
  – DC (napelem oldali) kábelek polaritás vizsgálata (ha nem jól van bekötve, akkor nem működik ha-ha)
  – a felnyitott napelem kör üresjárási vizsgálata (ezt minden egyes gyártó ellenőrzi a gyártás után minden napelemen, és erről jegyzőkönyvet is ad)
  – rövidzárlati áram vizsgálata minden napelem körre (ezt szintén minden egyes gyártó ellenőrzi a gyártás után minden napelemen, és erről jegyzőkönyvet is ad)
  – a fő rendszerek működőképességének ellenőrzése (ha kikapcsolom, akkor ki kell kapcsolódnia, de erről minden gyártó nyilatkozik, hogy rendben van)
  – valamint a DC (napelem) köri vezeték szigetelési ellenállásának vizsgálata (ezt szintén szabvány határozza meg, csak ilyen hozható forgalomba, tehát csak ilyen szerezhető be)
 3. Az új Tűzvédelmi előírás szerinti (ami szintén a napelemes rendszereket drágítja) tűzvédelem megléte. Ez annyit jelent, hogy az épületen belüli egyenáramú kábeleket távvezérlésű szakaszoló kapcsolóval kell ellátni, ha azok hossza meghaladja az 5 métert az épületen belül, vagy ha ez a kábel két szinten is áthalad. Ebből a tűzvédelmi kapcsolóból egy automatikus működésű kb. 70 000 Ft, ebből egy átlag rendszerhez 1-4 szükséges. A kézi működésű olcsóbb, az kb. 23 000 Ft, de azt minden áramszünet után kézzel kell felkapcsolni. Ez rendkívül kellemes időtöltés szokott lenni, mivel ezeket a napelemekhez közel kell felszerelni. Tehát a nyugdíjas 68 éves Erzsike néni igen boldog lesz, ha minden áramszünet után fel kell másznia a tetőre, vagy a padlásra.
 4. A fogyasztásmérő szekrényt (villanyóra szekrényt) E.ON szerelővel ellenőriztetni kell, illetve nagyon ajánlott. Ez ugyan nem kötelező, de az üzembe helyezéskor az E.ON szerelői ellenőrzik, és megtagadják az üzembe helyezést, ha szerintük nem megfelelő.

Tisztelettel: A Bács Zöldenergia Kft. csapata