Mi történik áramszünet esetén?

Mi történik áramszünet esetén?

Hálózatra kapcsolt ‘alap’ napelemes rendszer áramszünet esetén nem termel, így a háztartásban található fogyasztók sem üzemelnek.

Mi ennek az oka?

A hálózatra kapcsolt invertereknél kötelező előírás ugyanis, hogy áramszünet esetén leváljanak a hálózatról és megszűnjön a napelemek un. betermelése. Ennek oka a biztonságra vezethető vissza, ugyanis ha az áramszolgáltató, vagy egy villanyszerelő kapcsolta le az áramot (például karbantartás miatt), akkor nem érheti áramütés a napelemes rendszer felől.

Van megoldás?

Igen, létezik megoldás is amennyiben egy speciális berendezés segítségével áramszünet esetén az akkuk felé tereljük a napelemes termelést. Ehhez gyakorlatilag egy plusz inverterre, egy komoly szabályozó egységre valamint a megfelelő akkumulátorokra van szükségünk.

Megéri-e?

Az ilyen kiépítést külön engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál, a kérdés pedig, hogy megkapjuk-e az engedélyt vagy sem. Az inverternek ugyanis meg kell felelniük bizonyos szabványügyi előírásoknak amit nagyon szigorúan vesznek. További kérdés az is, hogy megéri-e nekünk a magas kiépítési költség? Természetesen van ahol igen, hiszen elengedhetetlen lehet a folyamatos áramszolgáltatás pl. egy kórház esetében. De miért is drága mulatság? Azért mert nem csak beruházási, hanem fenntarthatósági költségeket is jelent pluszban. Ahhoz, hogy egy áramszünet esetén az akkumulátorok a fogyasztókat árammal lássák el, ahhoz azoknak feltöltött üzemkész állapotban kell lenniük. Így a rendszer ezen részét is folyamatosan karban kell tartani és a napelemeknek nem csak a hálózatba de az akkumulátorokba történő visszatáplálásról is gondoskodniuk kell, ami pedig egyfajta veszteség a fogyasztói oldalról.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy egy átlagos magyarországi családi házban, ahol évente kb. 10-20 perces áramszünetnél több nem fordul elő, megéri-e ez a többlet beruházás. Amennyiben szakmai tanácsra van szüksége vegye fel velünk a kapcsolatot.