Mi mindent kell kibírnia egy napelemnek?

Villámlás és napelem

Mi mindent kell kibírnia egy napelemnek?

Sokszor hallani, hogy a napelemeknek az extrémebb környezetben is helyt kell állniuk. De vajon tudjuk, hogy ezek alatt pontosan mit is értünk? Addig rendben van, hogy az időjárási körülmények télen és nyáron is egyaránt elég szélsőségesek lehetnek és ezt még az is tetézi, hogy bizonyos országokban vagy területeken még az átlagosnál is zordabb körülmények uralkodnak. Ennek ellenére a napelemes cellák ezeken a területeken is kiválóan tudják biztosítani a megfelelő áramellátást, akár lakóparkok, ipari telepek esetleg egy radar vagy meteorológiai állomás számára.

Az első: a viharok

Ezeknek is a legveszélyesebb része a villámlás. Ez ugyanis komoly károkat tud okozni nemcsak magában a szolárpanelekben – ha azok nincsenek megfelelő módon védve – de ha a villám közvetlenül éri a rendszert, akkor az átalakítókat tönkre is teheti vagy még magát a paneleket is képes megolvasztani. Természetesen egy jól kiépített rendszernél ezekre gondolnak és megfelelő földeléssel valamint a túláram elleni védelemmel sikeresen eltudják hárítani a veszélyt. Fontos megjegyezni, hogy idővel ezek a rendszerek is elhasználódhatnak, így a megfelelő karbantartásuk a biztonságos működés fenntartása érdekében elengedhetetlen.

A második: a jégeső

Ha oldalunkon jártál már az napelem árak menüpont alatt, akkor a lap alján találkozhattál egy olcsó kínai jég verte napelemes képpel és a leírásból már megtudhattad, hogy a komoly gyártók sorra tesztelik a napelemeket a különböző szélsőséges időjárási körülményekre és garantálják is a jobb minőségű termékek esetében, hogy azok ellen is állnak ezeknek ellenben az olcsóbb társaiknál. Az óriási jégdarabok komoly károkat képesek okozni a napelemek szerkezetében, ami egyben annak tönkremenetelét is jelenti. Egy átlagos szolárpanelnek már ki kell bírnia egy olyan komoly jégesőt, ami egy háztetőben vagy autóban már komoly károkat tud előidézni Minden napelem rendelkezik egy felső védőréteggel, ami az extrém körülmények között esetlegesen sérülhet, berepedhet, de maga a panel sértetlen és működőképes marad.

A harmadik: a szél

Itt a legnagyobb problémát a nem megfelelően rögzített és felszerelt napelem jelenti. Érheti olyan felhajtóerő a napelemes rendszer felületét ami kikezdi a napelemes rögzítéseket esetleg a tetőt is megbontja. Nem véletlen mondjuk, hogy célszerű a felszerelést szakemberre bízni! Általánosságban elmondható, hogy a piacon kapható napelemek úgy vannak méretezve, hogy a 220 km/h-ás szélnek is ellen tudjanak állni. Érdekesség képen egy tornádó esetében hozzávetőlegesen 80-180 km/h szélsebességet jelent.

Cégünk immáron több mint 10 éve foglalkozik napelemekkel és napelemes rendszerek szerelésével illetve telepítésével. Tanácsadás esetén keressen bátran elérhetőségeink bármelyikén, szívesen állunk a rendelkezésére.