Elektromos fűtés napelemmel

Elektromos fűtés napelemmel

Elektromos fűtés napelemből származó elektromos energiával

Nem csak a napkollektorral tudjuk a fűtési rendszerünket támogatni, hanem az elektromos áramot termelő napelemeinket is használhatjuk elektromos fűtési rendszerünk energiaellátása érdekében. A nap energiája ingyen van, viszont a rendszer kiépítése nem olcsó. Amennyiben nem csak a fűtési rendszerünket, hanem a ház teljes energiaigényét napelemekkel biztosítjuk, függetleníthetjük magunkat az állandóan változó energiaáraktól. A fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz) készletei végesek, míg a Nap által sugárzott energia mennyisége belátható időn belül garantált, hogy lényegesen nem fog változni.

Napelemes fűtési rendszer kiépítésének fázisai

Azonban a napenergia hasznosítására képes napelemek kiépítése a napelemmel történő villanyfűtési rendszerünk kiépítésének csupán az első fázisa. Egy olyan rendszert kell megvalósítanunk, amely a legnagyobb hatásfokkal képes az elektromos energiát felhasználni. Ebből a szempontból a legideálisabb egy nagyfelületű elektromos fűtésrendszer kialakítása, amely alacsony hőmérsékletre való felmelegítés során is képes felmelegíteni az adott helyiséget. Ez sokkal hatékonyabb működést eredményez, mint a hagyományos gázos-melegvizes fűtési rendszer.

Házunk energiafelhasználását tovább csökkenthetjük

Amikor már kiépült a napelemes rendszerrel ellátott elektromos hálózatunk, a rendszert tovább optimalizálhatjuk, ha odafigyelünk néhány apróságra. Vegyünk a lehető leginkább energiatakarékos háztartási gépeket, amikor új gép vásárlására szánjuk el magunkat. A fényforrásokat cseréljük le alacsony energiaigényű, de nagy fényerővel rendelkező LED lámpákra. Maximalizáljuk a hőszigetelést, modernizáljuk nyílászáróinkat, hiszen a legtöbb hő veszteség általában a nem jól szigetelő ajtók és ablakok mentén keletkezik.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a napelemmel termelt elektromos árammal történő fűtés megvalósítható gazdaságosan, de sok tervezést, odafigyelést igényel. A befektetés gazdasági megtérülése eltart egy darabig, azonban gondolkozzunk hosszú távon, és nyugodtan válasszuk ezt a környezetbarát fűtési módot.