A napenergia és a kert kapcsolata

napelemes-ontozorendszer-300622

A napenergia és a kert kapcsolata

Az elmúlt évek napenergiát hasznosító kerti berendezései közül számos ötlettel találkoztunk mind a hazai mind a külföldi piacokon. Mi most ezek közül szemezgettünk.

Mindjárt itt az első, a napelemes lámpa vagy napelemes szikla, amely egész éjszaka világít miután napközben a napsütés feltöltötte az akkumulátorát. Használhatjuk a szépen rendezett kertünkben hangulatvilágítására, de akad belőle olyan nagy teljesítményű darab is, amely a házfalra szerelhető és a hagyományos lámpatestet hivatott kiváltani.

Ha már a rendezett kertnél tartunk megemlíthetjük a napelemes szökőkutat is, amely többféle szórófejjel kapható és segítségével a kis kerti tavunk hangulatát tudjuk fokozni nem csak a gyerekek de a család többi tagjának nagy örömére.

Aztán különlegességként megemlíthetjük azokat a speciális öntözőberendezéseket, amelyeket egy kertrendezés keretén belül telepíthetünk a házköré és szintén napenergiával működnek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy már megjelentek a piacon a nagy mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló naperőművek is. A bal oldali képen is egy ilyen rendszer megvalósítása látható. Az elmúlt években Bécsben egy kísérleti projekt keretén belül már ipari méretekben is tesztelték az ilyen rendszereket és a vízellátásához használt dízelmotorral hajtott szivattyúkat lecserélték naperőmű által vezéreltekre.

napelemes-hintaszek-300619

Belefuthatunk a piacon a neves Hörmann kapugyártó cég újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszerébe is, amely akkumulátorról működik, s környezetkímélő módon már napelemmel is tölthető. Ezáltal megszabadulhatunk a kapuk mozgatásához szükséges kábelek fektetése során megjelenő tetemes költségtől.

De kanyarodjunk vissza a mindenki számára könnyen elérhető eszközök irányába. A nyári hűvös felfrissülés legegyszerűbb és talán leghatékonyabb módja egy kerti szolár zuhany, amely a napenergiát hívja segítségül a víz felmelegítéséhez úgy, hogy az egy fillér plusz költségünkbe sem kerül. Segítségével a nap folyamán bármikor átadhatjuk magunkat a zuhanyzás örömének.

A környezetbarát kerti bútorok terén is találtunk egy nem mindennapi darabot. Már kapható olyan ülőgarnitúra, jobban mondva napággyal keresztezett hintaszék, amely tetején napelem található és amíg mi pihenünk a hűsben, addig a kisebb energiaigényű kütyüink töltését és hálózati üzemeltetését elvégzik a felszerelt napkollektorok.