7 hiba, amit napelem telepítés során elkövethet

7-hiba

7 hiba, amit napelem telepítés során elkövethet

1. Nem kompetens, szakmailag nem 100%-ban hozzáértő kivitelezővel tervezteti, szerelteti fel napelemes rendszerét. Csak olyan vállalkozással szerződjön, aki ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik.

2. A fotovillamos rendszere kiválasztásánál az elsődleges szempontnak az árat tekinti. Ne higgyen a hangzatos ígéreteknek, ne higgyen annak, hogy „mindet ugyanott gyártják, csak más a címkéje”. Napelem választásakor tartsa szem előtt: „Olcsó húsnak híg a leve”.

3. A vékonyfilmes modul lényegesen olcsóbb ugyan, mint a kristályos, de az élettartama jóval rövidebb.

4. Ha a modulok egymással sorba vannak kötve, akkor mindnek árnyék mentesnek kell lennie, és ugyanolyan tájolású és dőlésszögű felületre lehet őket felszerelni. Ha nem így történik, az egyik napelem a másik teljesítményét rontja le.

5. A napelem gyenge minősége. A gyatra távol-keleti modulok egyetlen előnye az olcsóságuk. Ne higgyen az olyan frázisoknak, hogy pl. amerikai licensz alapján, vagy svájci technológiával gyártott.

6. Úgy rendel meg egy fotovillamos rendszert, hogy nincs teljesen tisztában a beépíthetőségével. Ha például 3*16 A teljesítménye van, arra nem köthet egy 5 kW-os egyfázisú napelem rendszert.

7. Web áruházon keresztül vesz meg komplettnek nevezett napelem rendszert, és mással próbálja felszereltetni, engedélyeztetni. Egy komplett rendszer számtalan elemet tartalmaz, ha nincs teljesen tisztában azzal, hogy mit vesz, akkor inkább keressen olyat, aki az árult rendszert be is üzemeli.