Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

Napelemes rendszer a Római Katolikus Plébánia területén

Dunaújvárosban a Római Katolikus Plébánia részére telepítettük ezt a 12,5 kW-os napelemes rendszert.

Pályázati napelem telepítés Bácsborsódban 2

Újabb pályázaton elnyert 17,5 kW teljesítményű napelemes beruházást valósítottunk meg.

Hírek

Körösújfalun épülő fotovoltaikus erőmű

A Magyar Villamos Művek Zrt. a Békés megyei Körösújfalun építi meg naperőművét.

Szuperolcsó napelem nyomtatás

A Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja inmáron laboratóriumi körülmények között is olcsón tudja létrehozni a paneleket. Csak egy műanyag hordozó és egy nyomtató kell hozzá.

Négymillió napelem a Tibeti-fensíkon

Kelet-Kínában 4 millió napelemtábla található a Tibeti-fensíkon amely az űrből is jól látható.

Tudástár

Napelemes elosztói teljesítménydíj

Eddig szinte semmit sem lehetett tudni erről, csak annyit, hogy bevezetik. Mostanra viszont megszületett a végrehajtási rendelet is.

Melyik lesz a legjobb napelem modul 2017-ben?

Frissítettük cikkünket, melyből megtudhatja melyik az általunk forgalmazott legjobb napelem modul.

Napelemek telepítésekor bevezetett szigorítások

Az E.ON által a napelemek telepítésekor bevezetett szigorításokkal kapcsolatos fontos tudnivalók.

Szigetüzemű napelem rendszer

szigetuzemu.jpgAzokat az önmagukban működő napelem rendszereket, melyeknél nincs hálózati visszatáplálás nevezzük szigetüzemű napelem rendszereknek. Ezekkel a rendszerekkel elsősorban kisebb tanyák, erdőgazdaságok, lakóautók, stb. áramellátása oldható meg.

 

Ezen rendszerek esetében csak annyi energia áll rendelkezésünkre amennyit megtermelünk magunknak. A rendszer nyáron többet, télen sokkal kevesebb energia előállítására képes, a napos órák számának köszönhetően. A megtermelt energiát akkumlátorokban kell tárolni és onnan is használjuk fel. Emiatt a napelemes rendszerek elemeit méretezni kell az adott létesítmény villamosenergia igényeinek megfelelően.

 

A napelemet (elsősorban polikristályos napelem) az akkumulátorral egy töltésvezérlő egység köti össze, amelynek feladata az akkumulátorok szabályozott töltése. Továbbá ez az egység óvja meg az akkumulátort a túlfeszültségtől és a mélykisüléstől (az akku olyan mértékű lemerítése, hogy az már nem képes áramot leadni, ilyenkor kémiai reakciók indulnak be, melyek részben vagy teljesen használhatatlanná teszik). Ehhez csatlakozik az inverter (áramátalakító), mely előállítja a hálózati feszültséget, azaz a 230V-os szinuszos váltakozó feszültséget.

 

Elsősorban ott érdemes kiépíteni ilyet, ahol nincs vezetékes áram, mivel 30-50%-al drágább megoldás, mint a hálózaba visszatáplálló napelemes rendszer. Mindez köszönhető az akkumulátorok és a töltőelektronika magas árának, továbba annak, hogy ezeket a rendszereket a lehető legnagyobb fogyasztásra kell méretezni!

 

Amennyiben kizárólag egyenfeszültségű fogyasztókat használunk (pl. riaszó rendszerek, led-es világítás, stb.) akkor inverterre nincs szükség, mivel egy jobb töltésvezérlő elektronikával megoldható az energiaellátásuk.

 

 


 /upload/files/313/fronius-2190.png