Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Digitális nyomtatási folyamat koncentrált napenergiával

ChipA Xerox kutatóvállalata (PARC) olyan új digitális nyomtatási folyamat kialakításával kísérletezik, amely koncentrált napenergiával működik.

 

Ha a kisérleti technológia beválik, az jelentősen megnövelheti a napelemek hatékonyságát. A megvalósítás lényege, hogy lencsék segítségével összegyűjtik és fókuszálják a napfényt az apró cellákra.

 

A fejlesztés jelenlegi fázisában a kutatók abban reménykednek, hogy sikerül az alkatrészek méretét tovább kicsinyíteni és lapos kivitelüket megtartani (pl. azokét melyek segítik a napfény koncentrálását és fókuszálását), valamint egy relatív olcsó gyártási technológiát kidolgozni.

 

Ha a fejlesztés versenyképessé válna, az a szilikon rendszerek alternatívája lehetne a koncentrált napelemes technológiában.

 

A távlati célok között szerepel egy olyan nyomtató kialakítása, ami félvezető chipeket, vagy más néven chipleteket tintaként lenne képes nyomtatni. A Sandia Nemzeti Laboratóriumban már sikeresen hoztak létre olyan mikrocellákat, amelyek megtartva a panel lapos kialakítását, összekapcsolhatóak a fókuszáló elemekkel.


 /upload/files/313/fronius-2190.png