Digitális nyomtatási folyamat koncentrált napenergiával

Digitális nyomtatási folyamat koncentrált napenergiával

A Xerox kutatóvállalata (PARC) olyan új digitális nyomtatási folyamat kialakításával kísérletezik, amely koncentrált napenergiával működik.

Ha a kísérleti technológia beválik, az jelentősen megnövelheti a napelemek hatékonyságát. A megvalósítás lényege, hogy lencsék segítségével összegyűjtik és fókuszálják a napfényt az apró cellákra.

A fejlesztés jelenlegi fázisában a kutatók abban reménykednek, hogy sikerül az alkatrészek méretét tovább kicsinyíteni és lapos kivitelüket megtartani (pl. azokét melyek segítik a napfény koncentrálását és fókuszálását), valamint egy relatív olcsó gyártási technológiát kidolgozni.

Ha a fejlesztés versenyképessé válna, az a szilikon rendszerek alternatívája lehetne a koncentrált napelemes technológiában.

A távlati célok között szerepel egy olyan nyomtató kialakítása, ami félvezető chipeket, vagy más néven chipleteket tintaként lenne képes nyomtatni. A Sandia Nemzeti Laboratóriumban már sikeresen hoztak létre olyan mikrocellákat, amelyek megtartva a panel lapos kialakítását, összekapcsolhatóak a fókuszáló elemekkel.