Otthonfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatást 2021 január 1-től lehet igénybe venni, egészen 2022 december 31-ig, legalábbis eddig lehet benyújtani a számlákat az illetékesek felé. Az állam végül visszatéríti a beruházások 50%-át. Mint mindenhol, itt is vannak tényezők, amelyek szükségesek az igénybevételhez, például már azok a leendő szülők is jogosultak a támogatás igénybevételére, akiknél a magzat betöltötte a 12. hetet. Attól függetlenül, hogy 18 éves kortól számít valaki nagykorúnak, a felső korhatárt 25 évnél húzták meg, ugyanis a továbbtanulást vették a hatóságok figyelembe, amikor a gyermek még szülői támogatásra szorul.

Mire használható az Otthonfelújítási támogatás?

A támogatást sok mindenre fel lehet használni, akár még napelem rendszer telepítésére is, ez azért is jó, mert sokan olyan beruházásokban gondolkodnak, amelyek megtérülnek. Ilyen lehet egy új fűtési rendszerre való váltás vagy szigetelés, de a napelem rendszerek telepítése a legfelkapottabb. Ez nem véletlen, hiszen átlagosan 6 év alatt megtérül egy 50%-os kedvezménnyel megvásárolt rendszer és 25-30 éven keresztül folyamatosan termeli az ingyen energiát.

Úgy volt, hogy 2021. július 1-től eltörlik a szaldó elszámolást, de végül nem tették meg, így az otthonfelújítási támogatások segítségével megépített napelem rendszerek is üzemelhetnek szaldó elszámolással.

Időben szükséges belevágni a rendszer kiépítésébe, mivel a végszámla csak akkor lesz a kezünkben, ha a telepítés befejeződött, tehát nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Figyelembe kell venni, hogy a telepítéshez kelleni fognak különféle engedélyek, amelyek beszerzése hosszadalmasabb, erre számolhatunk nagyjából 2 hónapot is.

További információk a napelemes pályázatokról.