Napzsindely

Napzsindely

Elon Musk amerikai milliárdos cége a Tesla felvásárolta a SolarCity-t 2,6 milliárd dollárért. A napenergia-hasznosítással foglalkozó céggel nem kisebb terve van, mintsem általa megvalósítani és piacradobni egy tetőcserép alakú napelemet, úgynevezett napzsindelyt. Musk szerint:

„Ez nem egy dolog a tetődön, ez maga a tető”.

A napkollektorokból álló tetőszerkezet működtetésében nagy szerepet kapna a Tesla saját fejlesztésű PowerWall háztartási akkumulátora. Ennek segítségével nem csak a napenergiát tudnák eltárolni későbbi használatra, hanem azt elektromos áram átalakításának szerepét is átvenné.

Hogy ez mikorra is valósulhat meg, mennyibe is fog kerülni a felhasználóknak és várhatóan mennyi idő alatt térül meg a tetőcsere, arról Musk nem árul el információkat.

A napzsindely elterjedése Magyarországon valószínűsíthetően gyorsan végbemenne, ami köszönhető a napelemeket megdrágító 2015. január 1-től bevezetésre került környezetvédelmi termékdíjnak.

Érdekes adalék, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent a napelemes háztartások rezsiköltsége! Ez közel egymillió otthont érint, a 2006-os 30 ezer lakáshoz képest.