Vízfelszínre telepített naperőmű Svájcban

Lac des Toules víztározó

Vízfelszínre telepített naperőmű Svájcban

Ennek az évnek a januárjában látott napvilágot az a hír, hogy a svájci Alpokban lévő Lac des Toules tó felszínére úszó napelemes erőművet telepítettek. Az úszó napelemes (PV) létesítmény a domborzati adottságokat maximálisan képes kihasználni, ezzel 50%-kal jobb hatásfokot képes biztosítani a hagyományos napelemes parkokkal szemben. A PV rendszereket előszeretettel alkalmazzák azokon a helyeken, ahol a földterület nagyon drága viszont az alternatív megoldási lehetőség még számításba jöhetnek.

A Lac des Toules víztározón épített erőmű egyedülálló a maga nemében, egyfelől az egyedi éghajlati viszonynak (120km/h-s szélsebesség, 60 cm-es jég, 50 cm-es hótakaró) másfelől pedig a nagy tengerszint feletti magasságnak köszönhetően. A létesítmény az átlagosnál jobb energiatermelési képességgel rendelkezik még azokban a téli hónapokban is, amikor a hőmérséklet jelentősen fagypont alá süllyed és a napsugárzás nagyon alacsony.

Miből áll a rendszer?

Az erőmű kiváló hatásfoka köszönhető a bifaciális (“kétoldalú”) modulok alkalmazásának és az „albedó hatásnak”. Ezek teszik lehetővé, hogy a PV-rendszer még a tófelszín és a hó által visszavert fénysugarakat is képes legyen hasznosítani. A 2240 m2-es napelempark bifaciális modulokból épül fel. Ezekből található 36 db, amely a vízfelületen lebeg. Ezeket speciális horgonysúlyok rögzítik a tó fenékhez. Érdekessége, hogy a kialakításnak köszönhetően az úszó egységek képesek együtt mozogni a változó vízszinttel. A felhasznált PVS-175 inverterek a nagy tengerszint feletti magasságokban lévő, vízfelszíni megoldásokban jól alkalmazhatóak, és zavartalanul képesek üzemelni szélsőséges körülmények között is. Elviselik a -25⁰C és a +60⁰C-os közötti hőmérsékletet. A napelemblokkok a 1810 méteres magasságban a hóról visszaverődő erős fénysugarakat is képesek hasznosítani, és a bifaciális napelem modulok az egyenáramú áramtermelés hatékonyságát még a téli hónapokban is akár 30%-kal tudják javítani.

BZE