Szingapúr a változások útján

Szingapúr a változások útján

Szingapúr megannyi dologban élen járt, most a tiszta energiák hasznosítása terén is új babérokra tör. Ez a kicsi ázsiai ország nem olyan régen még az egyik legfontosabb olajkereskedelmi csomópontnak számított. Továbbá itt működött a világ egyik legnagyobb olajfinomítója és a szenet is nagy mennyiségben hasznosítottak. Az utóbbi évtizedben viszont a hagyományos energiahordozók egyre inkább visszaszorulóba kerültek és a hangsúly átkerült a megújuló forrásokra.

Szingapúr területi adottságai nem teszik lehetővé a nagy teljesítményű szélerőművek és a giga méretű napelem farmok kiépítését, így azokat a tengerre, jobban mondva a vízfelszínre telepítik. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mintsem, hogy 2025-re az elektromosság negyedét már ezekre a tengerre épített napelemekből biztosítsák. Szingapúr teljes energiaellátásához jelenleg 8 Gigawatt áram szükséges, melynek jelentős részét a mai napig gáz felhasználásával biztosítják.

A napenergia mellett a vízenergia terén is szeretnének jelentős előrelépéseket tenni. A zöld városállam felé való törekvés köszönhető egyfelől a tudatosságnak másfelől, hogy ráébredtek milyen komoly fenyegetést is jelent számukra a klímaváltozás, azon belül is elsősorban a tengervíz szintjének emelkedése. Ez érthető is, hiszen Szingapúr egy főszigetből és közel 60 kisebből áll.