Napelemes homlokzat

Napelemes homlokzat

12 000 darab színes napelemes „csempével” borították a koppenhágai egyetemi épület homlokzatát. A napelemes borítás évente 300 MWh áramot termel a dán kampusz számára, amellyel így az energiaszükségletük valamivel több mint felét képes fedezni.

Néhány szót a technológiáról

A svájci fejlesztésű megoldás azért egyedülálló, mivel így nem kevernek festékpigmenteket a szolár panel alapanyagába, hanem annak üveg borítását látják el egy speciális nanoszűrővel, amely tulajdonsága, hogy csak bizonyos hullámhosszú színes fényt képes visszaverni, míg a többit, amiből a napelem áramot állít elő elnyeli.

Ezáltal a modern fotovoltaikus elemek különböző színben pompázhatnak a téglavöröstől kezdve a királykéken, tengerzöldön át egészen az aranysárgáig.

Adaptív homlokzat

A technológia lényege, hogy azon ablakfelületek el melyek rengeteg napfényt kapnak felszerelnek napraforgó szerűen mozgó tányérokat, amelyek kiváló árnyékolást biztosítanak az épület számára, ugyanakkor beengedik a megfelelő mennyiségű természetes fényt. A rendszer óriási előnye, hogy áramot termel, és hogy meglévő épületekre is fel lehet szerelni.

Adaptive Solar Facade @ House of Natural Resources from A/S- Arch. & Building Systems on Vimeo.