Ablaknak is használható átlátszó napcella

Ablaknak is használható átlátszó napcella

A michigani állami egyetem kutatóinak sikerült működő átlátszó napelemet készíteniük, amelyet teszteltek és hamarosan gyártásba is kerülhet. Eddig két cég jelezte, hogy a napelemként funkcionáló ablakok gyártását szívesen vállalnák. Szerintük ugyanis az ilyen ablakok 40%-kal kerülnének mindösszesen többe, mint a normál nyílászárók, viszont akár a megtakarított energiának köszönhetően már egy év alatt visszahozhatnák az árukat.

Jelenleg az egyedüli probléma ezekkel az átlátszó napelemek, hogy nem annyira hatékonyak, mint a hagyományosak. Ami viszont előny, hogy ezáltal olyan felületek lennének kihasználva energiatermelésre amelyek eddig kihasználatlanok voltak. Ennek tükrében még az 1%-os energiahasznosítás is kifizetődő lehet, amit jelenlegi stádiumban az átlátszó napelemek tudnak produkálni.

Mindez hogyan lehetséges?

A két cég közül az egyik a Solaria cég olyan ablakokat készít és forgalmaz, amelyekbe vékony fotovoltaikus cellákat épít be, melyek az emberi szem számára gyakorlatilag láthatatlanok és így nem zavaróak. A másik pedig a Solar Window Technologies akik áttetsző és kevésbé áttetsző, az ablakra utólag felszerelhető – többféle színben kapható – napelem-felületeken kísérleteznek.