A szaldó elszámolást érintő változások

Energia

A szaldó elszámolást érintő változások

Bizonyára már sokan hallottak róla, hogy 2024. január 1-től változni fog a háztartási méretű napelemes rendszerek jogszabályi környezete. Az ezt előíró 2019/944-es Uniós irányelv az EU villamos energia belső piacának közös szabályaira vonatkozik.

Amit eddig bizonyosan lehet tudni, hogy a jelenlegi Magyarországon alkalmazott szaldó elszámolás megszűnik. A napelemes rendszer esetében a szaldó elszámolás annyit tesz, hogy a fogyasztó a közcélú hálózatba közvetlenül villamos energiát táplál be, amikor az rendelkezésre áll, valamint onnan felvesz, (pl. éjszaka), ha nem. A villanyszámlát alapja egy elszámolási időszakban a hálózatba betáplált, és az onnan felvett energia mennyiség különbözete.

Ha több a fogyasztás, mint a hálózatba táplált mennyiség, akkor a különbözetet kell fizetni, viszont, ha a betáplált mennyiség a nagyobb, a fogyasztó jogosult térítésre az energia kereskedő részéről.

Mi az ami 2024-től várható?

Erre a kérdésre jelenleg nincs válasz, még csak koncepció szintjén létezik. Az valószínű, hogy a 2024-ig üzembe helyezett napelemes rendszerek megtarthatják a jelenlegi szabályozás szerinti elszámolást, de azt még nem tudni, hogy az újakra mi fog vonatkozni. Mindenesetre 4 év nagy idő, addig még a jelenlegi feltételek vonatkoznak a napelemek telepítésére.