A magyar villamos energia rendszerében hatalmas fejlesztések várhatóak

A magyar villamos energia rendszerében hatalmas fejlesztések várhatóak

A napelemes rendszerek integrációja érdekében fejlesztések várhatóak a magyar villamos energia rendszerben, mindezek EU-s pályázati támogatással valósulhatnak meg. A fő cél a villamos energia rendszer rugalmasságának növelése és a biztonságosabbá tétele. A támogatáshoz szükséges kérelmet olyan társaságok nyújthatják be, akik elosztói engedéllyel rendelkeznek, ilyen például a Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) is.

A magyar Nemzeti energiastratégia és a Nemzeti Energia- és Klímaterv fókusza főleg a napenergiára szegeződik a megújuló időjárásfüggő energia források körében. A tervek szerint az a cél, hogy 2030-ra minimum 6500MW naperőmű kapacitás kerüljön kiépítésre, ezt a számot 2040-re 10.000MW fölé akarják növelni. A pályázatokat 2022. január 20. és február 20. között lehetséges benyújtani. A kiírás 1-7 projektet fog támogatni, amelyek az elosztóhálózat fejlesztésével kapcsolatosak, ezeket 2026. április 30-ig szükséges megvalósítani.

Milyen tevékenységek támogathatóak?

Többek között van mód új nyomvonalú hálózatok létesítésére, de növelhető az átvételi kapacitás a már meglévő hálózatoknál is, ezen kívül új alállomások is létesíthetőek, végezhetnek alállomási transzformátor cseréket vagy akár bővítéseket, illetve az ellátásbiztonság is fejleszthető különféle beavatkozásokkal. Az említett tevékenységek elvégezhetőek többféle feszültségű hálózaton, kicsin, nagyon és közepesen egyaránt, így szóba jöhetnek a háztartási méretű kiserőművekkel kapcsolatos fejlesztések is.